Zavřít
Apetit

Apetit

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Apetit
  • Apetit

    Luštěniny na léto: Od hummusu po čočkový salát. Lehké, nápadité a úplně jiné, než je znáte

    Před 12 hodinami
    Luštěniny v létě? Není to chyba, ani provokace. Fazole, čočka nebo cizrna totiž vůbec nemusí být jen těžkým zimním jídlem v podobě guláše. Když je připravíte chytře, promění se v osvěžující saláty, rychlé wrapy nebo pomazánky, které zasytí a zároveň nezatíží zažívání. A právě to v horkých dnech oceníte nejvíc.
     Komentáře
  • Apetit

    Vše o rajčatech: Jaké druhy existují? Jak je uchovat i využít v kuchyni? Máme pro vás tipy, odpovědi na nejčastější otázky i 30 oblíbených receptů

    Před 13 hodinami
    Rajčata neodmyslitelně patří k hlavním surovinám české kuchyně. Klasická červená, sladká cherry nebo méně časté žluté i fialové odrůdy mají v receptech široké využití. Jaký druh vybrat? Jak se starat o úrodu a proč některá rajčata černají? A co s přebytky? Přinášíme ověřené odpovědi, praktické tipy i 30 oblíbených receptů, které stojí za to ochutnat.
     Komentáře
  • Apetit

    Těstoviny, které mění životy. Bruno Serato denně vaří pro tisíce dětí – a nevzdal to ani po požáru

    Před 14 hodinami
    Myslíte si, že těstoviny nemůžou změnit svět? Bruno Serato vás přesvědčí o opaku. Jeho příběh hřeje víc než talíř čerstvé pasty a ukazuje, že dobré jídlo může být víc než večeře. Už téměř dvacet let vaří pro děti, které by jinak šly spát hladové a mění tím jejich životy – jednu porci po druhé.
     Komentáře
  • Apetit

    Pečené brambory každý den jinak: křupavé, plněné, s masem i bez. Vyzkoušejte 23 osvědčených receptů

    Před 16 hodinami
    Jsou tak běžné, že je v kuchyni trochu přehlížíme. Vaříme s nimi sice hodně, ale v moderní kuchyni bývají odsouzeny do role příloh. A přesto byly časy, kdy brambory sloužily jako vydatné – a často jediné – jídlo nejširších vrstev.
     Komentáře
  • Apetit

    Nadýchané houskové knedlíky jako od babičky? S video návodem je zvládne i začátečník

    Před 18 hodinami
    Nadýchané a vláčné – domácí houskové knedlíky jsou základem české kuchyně. Přestože se může zdát, že kynutí a vaření šišek je věda, s dobře vypracovaným těstem, trochou trpělivosti a několika osvědčenými tipy zvládnete připravit knedlíky jako od babičky. Přidejte do těsta bylinky, slaninu nebo trochu celozrnné mouky a proměňte tradiční přílohu v kulinární zážitek.
     Komentáře
  • Apetit

    Zdeněk Pohlreich se vrací. Kdy bude Prima vysílat první díl nové série Ano, šéfe?

    Před 1 dnem
    Legenda české gastronomie se vrací na obrazovky. Po devíti letech nekonečných repríz se na Primě můžeme těšit na desátou sérii, ve které Zdeněk Pohlreich opět vyrazí do kuchyní nejrůznějších podniků napříč republikou. Za těch 9 let se mnohé změnilo, ale Zdeňkův pohled na českou gastronomii je stále stejně nesmlouvavý.
     Komentáře
  • Apetit

    Výzvu Sladké trojky vyhrála originální rakvička plněná kokosem a bílou čokoládou

    Před 1 dnem
    Rakvička je česká klasika, která má sice svou ustálenou podobu, přesto se s ní dá pohrát a vytvořit originální podobu. Našim čtenářům, kteří se zapojili do dalšího kola Výzvy Sladké trojky, se to podařilo!
     Komentáře
  • Apetit

    Nakládané okurky milují všichni a recepty se dědí po generace. Jak je připravují známí foodlogeři a šéfkuchaři?

    Před 1 dnem
    Jsou pokrmy, u kterých klidně experimentujete a nebojíte se zkoušet nové postupy nebo vyměňovat ingredience. Ale jakmile najdete nakládané okurky, které si zamilujete, a navíc získáte recept na jejich přípravu, už nikdy nebudete zkoušet cokoli měnit. Recepty se tak dědí po generace. Já jsem si například jistá, že jednou převezmu žezlo a zodpovědnost od naší moravské babičky a budu dělat nakládačky podle ní. Jsou totiž nejlepší. Stejně jako ty vaše.
     Komentáře
  • Apetit

    Nejlepší česká piva podle odborníků i turistů z celého světa? Budete koukat!

    Před 1 dnem
    Svět piva je čím dál bohatší, rozmanitý, voňavý, plný zajímavých stylů. O tom, že se pivo dávno nedělí na desítku a dvanáctku, netřeba vést diskuse. Výsledkem je, že spolu s rostoucím počtem druhů piva, se rozšiřuje i cílová skupina. Na své si totiž přijdou nejen dlouholetí pivaři. Jaká piva vítězí v soutěžích a jaké trendy miluje celý svět?
     Komentáře
  • Apetit

    Z obyčejné okurky gurmánský salát: S jogurtem, octovou zálivkou i na asijský způsob. Recepty, které chutnají i za chladného dne

    Před 1 dnem
    Okurkový salát báječně osvěží v horkých dnech a v těch chladnějších poslouží jako lehká a chutná příloha k pečeným i grilovaným pokrmům. Okurek je teď na zahrádkách, trzích i v obchodech víc než dost – a za rozumnou cenu. To je hned několik dobrých důvodů, proč si okurkový salát připravit klidně už dnes.
     Komentáře
  • Apetit

    Káva, která chutná lépe a podpoří trávení? Stačí vyměnit jednu jedinou surovinu a je na světě

    Před 1 dnem
    Ráno bez kávy si mnozí z nás neumí představit. Někdo ji má rád s cukrem, jiný si ji dolévá mlékem. Ale ti nejzdravější lidé světa dělají něco úplně jiného. Do svého šálku přidávají jednu nenápadnou surovinu, která pomáhá trávení, podporuje imunitu a nápoje s ní chutnají překvapivě dobře.
     Komentáře
  • Apetit

    Víkend s Apetitem: Lečo, jak ho (ne)znáte. Šakšuka, türlü i peperonata vás dostanou na první sousto

    Před 1 dnem
    Voní po létě, připravují se v jedné pánvi a každý si je může přizpůsobit podle chuti. Paprikové směsi jsou jídla s kořeny v tradičních kuchyních, která si ale zachovávají lehkost a hravost. Od maďarského leča přes severoafrickou šakšuku až po mexické huevos rancheros – čeká vás víkendová chuťová výprava kolem světa, aniž byste museli opustit vlastní kuchyň.
     Komentáře
  • Apetit

    Deštivý víkend před námi? Užijte si léto na slavnostech ovocných knedlíků a festivalu Aperol Spritz a prosecca

    Před 2 dny
    Předpověď počasí na tento víkend neslibuje nic moc počasí, když už to ale nebude na koupání, vyrazte aspoň za kulturou. Gastro kulturou! Na Konopišti na vás čekají ovocné knedlíky, ve Znojmě slavnosti okurek a uvidíte, že něco skvělého se bude konat i ve vašem okolí, třeba poutě porcinkule. Kam tedy vyrazit?
     Komentáře
  • Apetit

    Pojez, mapa plná dobrot. Nejchutnější výlet po Moravskoslezském kraji jsme podnikli s vidličkou v ruce

    Před 2 dny
    Když se řekne „severní Morava a Slezsko“, většině z nás se vybaví doly, Beskydy nebo hudební festival Colours of Ostrava. Jenže co když vám řekneme, že právě tady se rozvíjí jedna z nejzajímavějších gastroscén v Česku? Neformální, poctivá, pestrá – a rozhodně ne nudná. Stačí nasednout do auta (nebo do vlaku) a místo předsudků si s sebou vzít chuť objevovat. Je to sice stále „kraj razovity“, ale proč jej neochutnat?
     Komentáře
  • Apetit

    Avokádo: V čem toto ovoce převálcovalo banány a v čem životní prostředí?

    Před 2 dny
    V ideálním poživatelném stavu bývá zhruba dvě minuty, ale to je naštěstí dost času na dokonalou instagramovou fotografii. Děláme si samozřejmě legraci, avokádo je superpotravina! Byly doby, kdy jsme ho znali jen jako ingredienci v guacamole, v posledních letech na nás ale vykukovalo i ze zmrzliny. Jedli jsme ho na toastu, v sushi i v dezertech, ale mačkali jsme ho i na obličej, protože funguje zevnitř i zvenku. Avokádo je miláčkem 21. století. Ale má tohle zelené zlato pořád co nabídnout?
     Komentáře
  • Apetit

    Zavařování bez stresu: Voňavé marmelády, křupavé okurky a 10 nejčastějších otázek, které vás napadnou

    Před 2 dny
    Voňavé marmelády, křupavé okurky i hotové omáčky připravené na zimu – zavařování zůstává nejoblíbenější domácí metodou, jak uchovat chuť sezony. Těm, kdo připravují první sklenice (ale někdy i zkušeným hospodyňkám), se přitom honí hlavou stejné otázky: jak správně sterilizovat, co dělat, když víčko „nechytne“, kolik vody do hrnce a proč se sklenice vlastně otáčí dnem vzhůru? Přinášíme odpovědi na 10 nejčastějších dotazů, které vám pomohou zvládnout zavařování s jistotou a bez chyb.
     Komentáře
  • Apetit

    Kvíz: Snídaně dělá den! Načerpejte inspiraci v našem kvízu a zjistěte, co snídají Francouzi a bez čeho se neobejde granola

    Před 2 dny
    Snídaně dělá den! A je jedno, zda je u Tiffanyho, v posteli nebo na hotelové terase. Může být slaná i sladká, rychlá a výživná nebo pomalá a líná, na vidličku i do ruky, z lásky i jako omluva. Někdo si rád dopřeje k snídani denní tisk, někdo si sedne do kavárny a sleduje, jak se město probouzí.
     Komentáře
  • Apetit

    Zelené, růžové, dokonalé: Barevné těstoviny zvládnete připravit doma i bez strojku!

    Před 2 dny
    Vypadají jako z designové kuchařky – sytě zelené, malinově růžové, jednoduše pastva pro oči. Ale žádný složitý recept z michelinské restaurace za nimi nehledejte. Naopak. Barevné těstoviny zvládnete připravit doma i bez těstovinového strojku. Stačí pár vajec, trocha špenátu nebo červené řepy a chuť si trochu pohrát. Naučíme vás těsto, které nejen dobře vypadá, ale především skvěle chutná. A přidáme i pár triků, aby se vám s ním krásně pracovalo a výsledek stál za to.
     Komentáře
  • Apetit

    Vaření v přírodě: Připravte si čerstvý a vydatný oběd na výletě

    Před 3 dny
    Chodíte rádi na výlety do přírody a pokaždé řešíte, co s sebou sbalit za jídlo? Připravili jsme pro vás osvědčený přehled vybavení, ingrediencí a receptů, jak na vaření v přírodě. Protože jídlo na výletě nemusí znamenat jen instantní nudle a konzervy. S trochou plánování zvládnete připravit vydatné, nutričně bohaté a chutné jídlo.
     Komentáře
  • Apetit

    Dožeňte resty! Filmy a seriály o jídle a vaření, na které je konečně na dovolené čas

    Před 3 dny
    Dohnat během dovolené spánkový deficit? To víte, že je marné. Ale dohnat resty, co se týče filmů a seriálů, na které během roku nebyl čas? To je víc než reálné. Někdo využije čas v letadle, někdo siestu po obědě. A foodies mají jasno, co se týče žánru: jídlo a vaření. Připravte si ubrousky, budou se vám sbíhat sliny!
     Komentáře
  • Apetit

    Slunce, ovoce, trouba = domácí povidla! Nejlepší recepty i tipy, jak je využít

    Před 3 dny
    Povidla máme tradičně spjatá hlavně se švestkami, ale nenechte se tím limitovat: skvělá jsou i borůvková, hrušková, jablečná nebo třeba bezinková. Způsobů výroby je víc a my se jim dnes podíváme na kloub.
     Komentáře
  • Apetit

    Honza Punčochář kope za Spartu, ale nedá dopustit na koprovku. Co v té jeho nesmí chybět?

    Před 3 dny
    Omáčky jsou součástí české národní kuchyně a zcela neprávem na ně někteří koukají skrz prsty a vnímají je jako příčinu našich kil navíc. Chceme vám i sobě říct, jednou pro vždy: omáčky za vaše madla lásky nemůžou! A byla by škoda je z jídelníčku vyřadit. My například po rozhovoru s Honzou Punčochářem dělali koprovku každý týden. A vy budete taky, jeho nadšení je nakažlivé.
     Komentáře
  • Apetit

    Tvarohové nočky s rozmačkanými jahodami: Užijte si chuť léta a dětství. A s našimi variacemi si je dopřejte i mimo sezonu

    Před 3 dny
    Voňavé jahody (nebo jiné letní ovoce), nadýchané nočky z tvarohu a smetana, která všechno jemně propojí – tenhle recept vrací do bezstarostných časů prázdnin, které jsme si užívali jako děti. Přitom ho zvládnete za půl hodiny a s minimem surovin. A co když zrovna není sezona jahod? Nevadí. Ukážeme vám, jak nočky oživit meruňkami, malinami nebo třeba pečenými švestkami s medem.
     Komentáře
  • Apetit

    Sernik, pirohy a sękacz: Projezte se Polskem od Tater až po Baltské moře

    Před 3 dny
    Máte Polsko spojené s levnějším benzínem, výletem k moři nebo rychlými nákupy? Ano? A není to škoda? Polská kuchyně je poctivá, sytá, ale zároveň překvapivě rozmanitá: má spoustu chutí, do kterých se zamilujete dřív, než se stihnete podívat, jak se vlastně správně píší „ gołąbki “. Tentokrát se vydejte na cestu, která začíná hladovým žaludkem – a končí plným kufrem jedlých suvenýrů.
     Komentáře
  • Apetit

    Chlebíček, který psal dějiny: Od Masarykovy éry přes socialistické večírky až po dnešní stoly. Jak chutnal tehdy – a proč ho milujeme i dnes?

    Před 4 dny
    Chlebíček. Slovo, které v českých končinách spolehlivě vyvolává chuť na něco známého, sytého a aspoň trochu slavnostního. I když je dnes obložený plátek veky běžnou součástí firemních večírků, rodinných oslav i bufetů na autobusovém nádraží, jeho český příběh sahá až do počátků 20. století – a začal s mnohem větší elegancí, než by se mohlo zdát.
     Komentáře
  • Apetit

    Kvíz: Cestování je sladké, bohu dík! Víte, co ochutnáte v Řecku a čím si osladit život ve Švédsku?

    Před 4 dny
    Vyrážíte za hranice? Tak jistě víte, jaké bude počasí, jaké památky nesmíte minout, jak se řekne „Co nám doporučíte jako předkrm?“ a jaké sladké dobroty a dezerty musíte ochutnat, abyste měli dojem z letní destinace kompletní. Jídlo k cestování patří, na tom se asi shodneme. A protože inspirace, co kde ochutnat, jste od nás už dostali spoustu, je na čase otestovat, jak se vyznáte.
     Komentáře
  • Apetit

    „Koktejlová kultura je nádherná a do svévolného ‚pochlastávání‘ má na míle daleko,“ říká George Němec, který ví o koktejlech jako málokdo

    Před 4 dny
    Barmanem roku se stal v Austrálii, ambasadorem Becherovky byl v Číně, ale dnes je Jiří George Němec ambasadorem české koktejlové kultury, který za víc než čtvrt století za barem nakrájel už pěknou hromadu citronů a vymýšlení nových koktejlových konceptů zasvětil život. Zkusíte si doma podle něj namíchat Palomu, nejoblíbenější drink současnosti?
     Komentáře
  • Apetit

    Lasagne jako od italské nonny: Krok za krokem s domácím těstem, omáčkou i bešamelem + 30 osvědčených recepů navíc

    Před 4 dny
    Lasagne – synonymum pro poctivý domácí oběd, který provoní kuchyni a přivede všechny ke stolu. Tento ikonický italský pokrm si zamilujete nejen pro jeho sytou chuť, ale i pro kombinaci jemného bešamelu, šťavnatého ragú a dokonalé vrstvy těstovin. Nečekejte však rychlovku – příprava lasagní je malý rituál, který vás odmění výjimečným výsledkem. Jak na ně krok za krokem, na co si dát pozor a proč je i domácí těsto hračka? Připravili jsme pro vás všechno, co o lasagních potřebujete vědět.
     Komentáře
  • Apetit

    Kde v Praze mají nejlepší točenou zmrzlinu? Robin Nguyen otestoval 5 míst a vítěz vás dostane – levná, poctivá, výborná

    Před 4 dny
    Točená zmrzlina je letní klasika všech klasik a nejeden letní výlet míří právě za ní. I točená zmrzlina ale může být naprosto skvělá stejně jako mizerná. Aby váš výlet příště zamířil na to pravé místo, poprosili jsme MasterChefa Robina Nguyena, aby nám je otestoval, a vítězná vůbec nepřekvapila místem, kde ji dostanete, ale cenou. Stojí totiž mnohem méně než mnozí její konkurenti.
     Komentáře
  • Apetit

    Jablečný koláč bez cukru? Jde to! Je skvělý a na chuti to vůbec nepoznáte

    Před 4 dny
    Chtěli byste péct bez cukru, ale bojíte se, že výsledek bude suchý, mdlý nebo „až moc zdravý“? Zkuste to jinak. Když je recept dobře vymyšlený a ovoce dozrálo na slunci, sladká chuť v něm chybět nebude. Jako důkaz vám představujeme recept na jablečný koláč. Není v něm ani gram cukru navíc – a přesto se po něm zapráší.
     Komentáře
  • Apetit

    Zbylé žloutky? Uchovejte je až na rok a proměňte ve sladké i slané dobroty

    Před 5 dny
    Zbyly vám při pečení či vaření žloutky navíc, ale nevíte, jak byste je využili? Vaječný žloutek je nečekaně všestranný pomocník, zvládne totiž víc, než jen dodat krásnou barvu vánočce – umí zjemnit omáčku, pozvednout těsto, zajistit křehkost cukroví, barvu domácím těstovinám a dovede proměnit i obyčejný dezert v delikatesu. Poradíme vám, jak žloutky správně skladovat, prodloužit jejich trvanlivost a využít je ve sladkých i slaných receptech.
     Komentáře
  • Apetit

    Desatero šéfkuchaře: Jak zorganizovat kuchyň, co vědět o mase i mouce, jak na vývary a omáčky?

    Před 5 dny
    Opakování je matka moudrosti. Školní rok v kuchyni, tedy vaše oblíbená rubrika, je u konce, a tak jsme každého z „učitelů“ poprosili, aby vám svoji lekci shrnul do jedné nejdůležitější myšlenky. Celý rok tak máte pěkně pohromadě. Nemáte zač.
     Komentáře
  • Apetit

    50 nejlepších receptů s borůvkami: Od letních salátů přes muffiny a koláče až po sorbet, žahour i domácí marmeládu

    Před 5 dny
    Borůvky nádherně voní, chutnají sladce, barví pusu do fialova a v kuchyni jsou součástí famózních delikates. Připravte z nich osvěžující saláty, pusinkový trifle, nepečený cheesecake, domácí marmeládu i tradiční žahour. Vyzkoušejte 50 ověřených receptů a zjistěte, s čím borůvky kombinovat tak, aby vynikla jejich šťavnatá chuť.
     Komentáře
  • Apetit

    Emma Thompson je ikona, která kašle na hollywoodské standardy krásy. Nahá se ve filmu objevila v 62

    Před 5 dny
    Herečka, které se na policích kupí nejrůznější zlaté sošky. Herečka, která má neskutečně pestrý a zajímavý rejstřík a bez nadsázky lze říct, že zahraje cokoli. Herečka se suchým britským humorem a nadčasovým módním stylem. Herečka s přesahem a žena, která přepisuje pravidla pro přijímání našich těl a rozhodla se neoslavovat hollywoodské standardy krásy. Emma Thompson, dámy a pánové.
     Komentáře
  • Apetit

    Týden s Apetitem: 5 letních večeří, které vás neuvězní v kuchyni

    Před 5 dny
    Rychlé, lehké a s chutí léta. Připravili jsme pro vás pět večeří, které nezaberou moc času – a přesto vás budou bavit. Jsou pestré, svěží a hotové za chvilku: Od salátu se steakem až po rybí karbanátky. Udělejte místo na talíři (a v plánu dne) a pojďte s námi ochutnat letní týden s Apetitem.
     Komentáře
  • Apetit

    Kvíz: Poznáte národní jídla? Otestujte se, než vyrazíte na cesty a ochutnáte svět na talíři

    Před 6 dny
    Znáte názvy jako feijoada, pho nebo chačapuri? Víte, z čeho se tyto pokrmy skutečně skládají a proč jsou v domovských zemích tak důležité? Světová kuchyně je dnes součástí našeho jídelníčku stejně jako oblíbená svíčková nebo řízek. Jenže názvy zahraničních jídel mohou být pro řadu z nás stále záhadou. Náš kvíz vám pomůže zjistit, jak jste na tom – a možná vás inspiruje k příštímu kulinárnímu výletu.
     Komentáře
  • Apetit

    Co si balí do piknikového košíku Ital, Švýcar nebo Čech? Od burraty přes vejce natvrdo až po řízek z alobalu

    Před 6 dny
    Sezóna pikniků je v plném proudu. Ať už sedíte na dece v zámeckém parku, nebo na karimatce u lesa, piknik je ideální příležitost zpomalit a dobře se najíst. Neformálně, bez příboru a bez okázalostí. Jen vy, jídlo, tráva pod nohama a možná někdo, kdo vám sní obsah košíku dřív, než ho stihnete rozložit. Ale co si vlastně do piknikového koše lidé balí? V každé zemi to vypadá jinak. A právě to je na tom to nejzábavnější.
     Komentáře
  • Apetit

    Palačinky bez nejmenší chybičky! Co potřebujete o palačinkách vědět, než se pustíte do jejich přípravy?

    Před 6 dny
    Palačinky nejsou žádná věda, ale pár detailů rozhoduje o tom, jestli budou dokonalé. I u zdánlivě jednoduchého receptu se objevují otázky: Jak namíchat těsto na palačinky? Proč se trhají nebo připalují? A kolik palačinek vlastně udělám z litru mléka? Pokud i vy potřebujete vyladit vaše palačinkové umění, jste tu správně.
     Komentáře
  • Apetit

    Fish and chips: Když má obyčejná smažená ryba chuť tradice i pubu

    Před 6 dny
    Fish and chips nejsou jen pokrm, ale kus britské historie a kultury, který si během století získal srdce i talíře po celém světě. Od ulic Londýna až po nejvzdálenější kouty – smažená ryba s hranolkami vypráví příběh tradice, přátelských hospod a jednoduchosti, která baví dodnes.
     Komentáře
  • Apetit

    Tvaroh, meruňky a špetka nostalgie: Tříbarevný koláč v 10 skvělých obměnách a s podrobným návodem ve videu

    Před 6 dny
    Tři vrstvy, tři chutě a skoro nekonečné množství obměn. Tříbarevný koláč s kakaovým základem, vláčnou tvarohovou náplní a nadýchaným piškotem doplněným meruňkami je ukázkou toho, že i jednoduchý moučník může být pastvou pro oči i miláčkem chuťových pohárků. Vyzkoušejte nejen náš osvědčený recept na plech, ale také 10 kreativních variací, které pozvednou tradiční koláč na dokonalou delikatesu.
     Komentáře
  • Apetit

    Proč byste měli pít kakao každý den? Má překvapivé účinky na tělo i psychiku

    Před 7 dny
    Hrnek teplého kakaa v ruce, klid kolem a vůně, která zahřeje dřív, než se napijete. Kakao si mnozí spojujeme s dětstvím, sladkou pěnou na rtech a zimními večery pod dekou. Tenhle horký nápoj obsahuje látky, které podporují dobrou náladu i spánek, a pokud ho připravíte z kvalitního kakaa, může být i zdrojem antioxidantů. Stačí pár minut a máte v ruce hrnek plný pohody a zdraví.
     Komentáře
  • Apetit

    Na farmě Bezdínek zjistíte, jak má chutnat rajče. Naplánujte si výlet za poctivou chutí, který nadchne děti i dospělé

    Před 7 dny
    Hledáte tip na výlet, kde se dozvíte něco nového, projdete se voňavým skleníkem a ještě si pochutnáte? Exkurze na farmě Bezdínek pro vás může být to pravé. Zapomeňte na mdlé, unavené plody z regálu, tady se totiž rajčata pěstují s respektem k přírodě, bez chemie, sklízejí se v plné zralosti a chutnají přesně tak, jak mají.
     Komentáře
  • Apetit

    Zapomeňte na brambůrky! Hitem jsou křupavé pasta chips – virální pochoutka z TikToku, kterou připravíte z pár surovin a zbylých těstovin

    Před 7 dny
    Zbyly vám od večeře těstoviny? Nevyhazujte je! Připravte si z nich pasta chips – rychlé, levné a překvapivě návykové občerstvení, které pobláznilo sociální sítě. Stačí pár základních ingrediencí, několik minut v troubě nebo fritéze a máte křupavou dobrotu, kterou oceníte při sledování filmu i na večírku. Jak vznikl tenhle food trend a proč se z něj stal celosvětový hit? Máme pro vás nejen recept, ale i tipy, čím pasta chips ochutit, aby zmizely rychleji než popcorn.
     Komentáře
  • Apetit

    50 malinových receptů, které vás překvapí: Dorty, dezerty, slané kombinace i spousta kreativních nápadů

    Před 7 dny
    Maliny k létu patří – šťavnaté, voňavé a neodolatelné. Nejsou ale jen půvabnou ozdobou dortů, jejich chuťová hloubka a přírodní elegance z nich dělají klíčovou surovinu pro celou řadu sladkých i slaných receptů. Patří mezi nejkřehčí letní plody, a právě proto si zaslouží citlivé zacházení a kulinární pozornost. V kuchyni vynikají svěží kyselkavostí, díky níž skvěle doplňují krémové dezerty, čokoládu i křupavé korpusy. Skvěle ladí s ořechy, citrusy nebo bylinkami, ale neztratí se ani ve výraznějších kompozicích.
     Komentáře
  • Apetit

    Grilování lilku: Letní hvězda každého stolu

    Před 7 dny
    Grilování lilku může být překvapivě jednoduché, a přesto nabídne nezapomenutelný gurmánský zážitek. Jemná textura rozpečeného lilku, kouřová vůně a možnost kombinovat jej s bylinkami, olivovým olejem či jogurtovými dipy povyšuje tuto zeleninu na letní hit každého pikniku nebo zahradního večírku.
     Komentáře
  • Apetit

    Bonnie & Clyde koktejlů: Gin a tonik – osvěžující legenda, kterou spojuje chuť i příběh. Co má ikonický drink společného s malárií?

    Před 8 dny
    Bonnie a Clyde, Thelma a Louise, Romeo a Julie. To jsou legendární dvojice, které k sobě neodmyslitelně patří. A podobně tak i gin s tonikem. To prostě funguje a je jedno, jestli je chladná zima, nebo horké léto. Je to nálada, vibe, osvěžení a styl v jedné sklence. Přestože se tento drink zdá být jednoduchý, je jeho pití zážitkem a výletem do historie. Pojďte si dát gin s tonikem trochu jinak – se špetkou překvapivých faktů.
     Komentáře
  • Apetit

    Borůvky v hlavní roli: Tipy na zavařování, mrazení i recepty, ve kterých opravdu zazáří

    Před 8 dny
    Lesní borůvky patří k nejvyhledávanějším a nejvyužívanějším letním plodům – skvěle chutnají syrové, ale výborně se hodí například také do ovocných knedlíků, moučníků, smoothie i k přípravě marmelád. Jak borůvky využít naplno? Jak je zamrazit či zavařit a jaké množství tohoto oblíbeného ovoce zařadit do jídelníčku?
     Komentáře
  • Apetit

    Křupavý spodek, jemný střed a sladký úsměv: Recept na dokonalý cheesecake krok za krokem

    Před 8 dny
    Jsou dorty, které buď milujete nebo jíte jen ze slušnosti (nenávidět dort je fyzicky nemožné). A pak je tu cheesecake, který milují všichni. Je to fenomén, elegantní a noblesní, krémový, ale rozhodně ne těžký. Většina dezertů vyžaduje náročnou přípravu, seznam ingrediencí je k neučtení, nebo potřebují složité zdobení. Cheesecake si „vystačí“ s pár surovinami, přípravu zvládne skoro každý a přitom wow efekt je zaručený. Jak na dokonalý cheesecake krok za krokem?
     Komentáře
  • Apetit

    Co s velkou úrodou broskví? Upečte si kynuté šneky, dětem připravte zmrzku a zbytek zavařte nebo nasušte na zimu

    Před 8 dny
    Broskve nejsou jen na zobání ze zahrádky, v kuchyni si zaslouží mnohem víc prostoru. Ať už pečete, vaříte, zavařujete nebo jen přemýšlíte, čím doplnit ranní kaši. Sladké i slané recepty z broskví vás zachrání v každém směru.
     Komentáře
  • Apetit

    Víkend s Apetitem: Co uvařit, když máte chuť na maďarskou klasiku? Plněné papriky, perkelt i jablečné pité!

    Před 8 dny
    Nemusíte sedat do auta ani shánět forinty. Stačí otevřít lednici, ve spíži pohledat trochu uzené papriky a pustit se do receptů, které umí vykouzlit atmosféru Balatonu i v paneláku. Zkuste s námi uvařit hustou polévku, babiččiny plněné papriky i maďarský „šoulet“. Vybrali jsme recepty, na které seženete suroviny i v menším městě a pochutná si na nich celá rodina.
     Komentáře
  • Apetit

    Yuzu, supercitrus z východu: pálí v koření, voní v koupeli, léčí v šálku a hodí se do koktejlů i omáček

    Před 9 dny
    Žárlí na něj citrony i grapefruity, všichni o něm totiž mluví a každý ho chce zkusit. Tenhle natrpklý a květinově voňavý citrus je zkrátka hodně „in“. Milují ho foodies i chefs, oceňují jej lidé dbající na zdravý životní styl i péči o tělo. V čem je kouzlo yuzu? V jeho komplexnosti. Není to ale módní výstřelek, je to kulturní fenomén, chuťová pecka i vitamínová bomba, která má kořeny rozhodně dál, než sahá paměť instagramu.
     Komentáře
  • Apetit

    Bylinkové máslo od A do Z: Namažte si steak, bagetu i palačinku, ochutnejte léto v každém soustu – a zjistěte, jak máslo připravit, skladovat i využít naplno

    Před 9 dny
    Bylinkové máslo je jednoduchá, ale nesmírně efektní ingredience, která promění i zdánlivě obyčejné jídlo v malý gurmánský zážitek. Stačí změklé máslo, hrst čerstvých bylinek – a máte po ruce univerzální dochucovadlo pro maso, ryby, zeleninu, pečivo, dokonce i pro palačinky a lívance. Jaké bylinky se hodí nejlépe, čím máslo obohatit a jak ho skladovat, aby vydrželo co nejdéle?
     Komentáře
  • Apetit

    Ztracená vejce, nalezené sebevědomí: Co jsem se naučila v kuchyni Dariny Křivánkové

    Před 9 dny
    Darina Křivánková. Jméno, které zná každý, kdo to s jídlem myslí vážně. Když oznámila, že otevírá kurzy vaření, bylo mi hned jasné, že tohle chci zažít. Zapomeňte na naleštěné kuchyně a foodies s foťákem v jedné ruce a pinzetou v druhé. Darina vás pozve k sobě domů – a naučí vás nejen vařit, ale hlavně přemýšlet. O jídle, surovinách i o sobě samotných v kuchyni.
     Komentáře
  • Apetit

    Neviditelný jablečný koláč: Japonský hit Instagramu s něžnou francouzskou duší, který si upečete i doma

    Před 9 dny
    Neviditelný jablečný koláč, francouzský hit dobývající i Japonsko, okouzlí svou jemností a vrstevnatou strukturou. Francouzi mu říkají Gâteau Invisible Aux Pommes, Japonci ho vyšvihli mezi virální hity a my vám rovnou řekneme: možná působí nenápadně, ale chutná naprosto božsky. Neviditelný jablečný koláč má víc vrstev než nejlepší croissant z pařížské pekárny a jemnou chuť, která vás překvapí hned po prvním soustu. Stačí mu dát šanci – a vsadíme se, že se zabydlí i u vás v kuchyni.
     Komentáře
  • Apetit

    Sacharidy pod lupou nutriční specialistky aneb jak se vyznat v cukrech snadno a rychle

    Před 10 dny
    Označení sacharidy pochází z latinského slova sacharum, což znamená cukr. A o cukru se zpravidla lidé baví jako o něčem škodlivém. Přesto se odborníci shodují, že by sacharidy měly být nejvíce zastoupenou živinou v našem jídelníčku. Jak se v nich vyznat a jaké sacharidy jsou v jídelníčku žádoucí?
     Komentáře
  • Apetit

    4 triky pro dokonalé kynuté těsto. Na co si dát pozor a jaké chyby se dělají nejčastěji?

    Před 10 dny
    Nadýchané, vláčné a perfektně vykynuté těsto není náhoda, ale ani žádná věda – stačí znát pár základních pravidel. Prozradíme vám, co nejčastěji selhává při přípravě a na co si dát pozor, aby se vám kynuté těsto povedlo pokaždé.
     Komentáře
  • Apetit

    5 otázek pro Romana Stašu: Je lepší svíčková od maminky, nebo ta jeho? A byl větší adrenalin MasterChef, nebo hokejový zápas?

    Před 10 dny
    Je zapálený do sportu stejně jako do vaření a ve chvíli, kdy vyhrál soutěž MasterChef se mu doslova změnil život o 180 stupňů (Celsia). Kdyby se volil mezi kuchaři největší sympaťák, Roman Staša by se rozhodně umístil „na bedně“, i proto si jej rádi lidé zvou domů. A i on to má rád, jak ostatně řekl v našem rozhovoru.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak chutná Třeboňsko? Zapomeňte na kapří hranolky, ty nejlepší zážitky vás čekají jinde!

    Před 10 dny
    Třeboňsko – kraj rybníků, cyklostezek a lázeňských županů. A taky místo, kde mají kapří hranolky pomalu statut památky UNESCO. Ale upřímně – je to opravdu to nejzajímavější, co tady můžete ochutnat? My jsme to vzali z gruntu, projeli místní podniky i zapadlé kavárny a přivezli si daleko víc než vzpomínky na smaženou rybu. Třeboňsko prostě chutná lépe, než čekáte.
     Komentáře
  • Apetit

    Tzatziki jako z řecké taverny: Proč není jedno, jaký jogurt zvolíte? Jak připravit okurku a proč to nepřehnat s česnekem?

    Před 10 dny
    Řecké tzatziki si podmanilo svět svou jednoduchostí i tím, jak dokonale ladí s masem, rybou, zeleninou i jen tak s chlebem. Základem je hustý jogurt, okurka a česnek – ale právě v detailech dřímá kouzlo. Jak docílit dokonalé konzistence, kolik česneku je tak akorát a proč je dobré nechat okurku „vypotit“?
     Komentáře
  • Apetit

    Když lečo, tak poctivě: Tohle s vejcem a klobásou voní i chutná jako od babičky. Víte, co do něj nedávají Maďaři?

    Před 10 dny
    Lečo patří mezi ta jídla, která vzbuzují silné emoce – buď ho milujete, nebo obcházíte obloukem. Přitom stačí málo a z obyčejné směsi zeleniny, klobásy a vajec vznikne voňavý a lahodný pokrm, který v sobě nese chuť léta. Klíčem je správná úprava a kvalitní suroviny – ideálně papriky a rajčata ze zahrádky. Připravíte ho za půl hodiny, bez složitostí a s minimem nádobí. A pokud si ho zavaříte, můžete si jeho chuť vychutnat i v zimě.
     Komentáře
Reklama