Zavřít
Toprecepty

Toprecepty

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Toprecepty
  • Toprecepty

    Uchování meruněk a švestek v mrazáku: Důležitá je rychlost, kvalita ovoce i skladování ve vhodných obalech

    Před 8 hodinami
    Srpen je ideální čas na zamrazení švestek a dozrávajících meruněk. Aby si ovoce uchovalo chuť, vůni i barvu, je potřeba zvolit správný postup. Poradíme, jaké plody vybrat, jak je připravit a jakým způsobem je nejlépe zamrazit, aby i v zimě chutnaly jako právě utržené.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Chyby při přípravě a pečení Honzových buchet: Poradíme, jak na ně vyzrát

    Před 8 hodinami
    Honzovy buchty jsou pokladem české kuchyně. Jejich příprava však vyžaduje čas a notnou dávku trpělivosti. Pokud se vám buchty nepovedly, nezoufejte - poradíme, jak se vyvarovat častým chybám při jejich přípravě.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jídelníček slovenské šlechty 18. století: Na stole bylo pečené sele, zvěřinové ragú, jemné máslové rohlíčky a litry vína

    Před 9 hodinami
    Termín „slovenská šlechta“ v kontextu 18. století je možná trochu nepřesný. Tato doba na Slovensku podobně jako v českých zemích byla ve znamení kulturního a národního obrození. Slovenské šlechtické rody byly většinou součástí šlechty uherské a to se odráželo i na jídelníčku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Zdeněk Pohlreich opět vyráží do boje proti blafům: V nové řadě Ano, šéfe! se můžeme těšit na nové hlášky i nečekaná překvapení

    Před 1 dnem
    Zdeněk Pohlreich, nekompromisní šéfkuchař s ostrým jazykem a přesnými názory na gastronomii, se znovu objeví na televizních obrazovkách v nové premiérové řadě pořadu Ano, šéfe!. První díl osmé série oblíbené reality show odvysílá televize Prima už 28. srpna 2025 ve 21:40. Diváci se mohou těšit na návrat pořadu, který v české televizní krajině nemá obdoby a patří k ikonám domácí zábavy.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Houby už rostou! Kde si nasbíráte plné košíky, ukazuje speciální česká houbová mapa, s úlovky se chlubí i houbaři

    Před 1 dnem
    Smaženice s hříbky, bedly na másle nebo smetanová houbová omáčka s knedlíkem. Také se vám sbíhají sliny? Tak už na nic nečekejte a vyrazte do lesa, na mnoha místech u nás budete úspěšní, jak ukazuje houbová mapa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
     Komentáře
  • Toprecepty

    Eliška Krásnohorská musela dodržovat dietu, tučné maso a kořeněná jídla jí škodily, na jejím stole kralovala zelenina

    Před 1 dnem
    Dáma s poetickým jménem, která byla spisovatelka, překladatelka, zakladatelka prvního soukromého gymnázia pro dívky ve střední Evropě a aktivistka za ženská práva, se nejmenovala ani Eliška, ani Krásnohorská.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Domácí segedín voní kysaným zelím a sladkou paprikou a parádně zahřeje v chladných dnech

    Před 1 dnem
    Segedín s domácím knedlíkem připomíná prázdniny u babičky. V chladnějším dni přijde voňavý, sytý guláš s kysaným zelím obzvlášť vhod. S našimi tipy si ho připravíte opravdu dokonale a vyvarujete se častých chyb.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Srpnové přihnojování okurek: Vsaďte na draslík a fosfor a užijete si dlouhou a bohatou sklizeň

    Před 1 dnem
    V srpnu se může začít projevovat únava rostlin. To platí i pro okurky, které sice stále kvetou a plodí, ale jejich potřeba živin se v tomto období výrazně mění. Pokud chceme dosáhnout bohaté a kvalitní sklizně až do konce vegetační sezony, neměli bychom podcenit vhodné přihnojování.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Máslový pudinkový krém: Zaručený postup na univerzální náplň i ozdobu dortů a řezů. Je hedvábně jemný, lehký a lahodný

    Před 1 dnem
    Krém z pudinku a másla je velmi univerzální. Hodí se do dortů, rolád, do zákusků i do cukroví. Na rozdíl od čistě máslového krému je příjemně lehký, nadýchaný a dobře stravitelný. Poradíme vám, jak postupovat krok za krokem, aby byl hedvábně jemný a lahodný. S našimi tipy se vám vždy povede.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Prázdniny u babičky: Jihočeský kynutý koláč voní čerstvými meruňkami a díky drobence chutná parádně

    Před 1 dnem
    Jemné, krásně nadýchané těsto, na něm pořádná vrstva ovoce a parádně křupavá drobenka. Kynuté koláče s ovocem si v ničem nezadají s těmi nejlepšími světovými moučníky. Tak si jeden takový připravte podle tradičního receptu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kuřecí po debrecínsku je lehce pikantní a příjemně nakyslé díky zakysané smetaně. Přidávejte ji však opatrně

    Před 2 dny
    Pokud hledáte rychlý a přitom chuťově zajímavý oběd nebo večeři, kuřecí po debrecínsku vás nezklame. Recept je jednoduchý na přípravu a kombinace s debrecínskými párky, zeleninou a zakysanou smetanou nabízí vítané zpestření.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Ovocná sangria bez kapky alkoholu: Osvěžující letní nápoj plný ovoce pro celou rodinu

    Před 2 dny
    K létu patří svěží drinky, které dokáží zchladit v horkých dnech, ale užijete si je i v dešti. Existuje jich spousta, jedním z nich je třeba sangria – symbol španělského léta. Ta originální je alkoholická, snadno si ale namícháte i její nealko verzi, kterou můžete popíjet bez omezení a hlavně bez rizika bolehlavu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak na domácí rajčatový protlak: Poradíme, jak dlouho vařit rajčata i jak protlak ochutit, aby byl výsledek perfektní

    Před 2 dny
    Stačí pár dní slunečného počasí a rajčata najednou zčervenají a dozrají. A co s takovou úrodou? Zpracujte ji do rajčatového protlaku a zavařte si rajčata v nejlepší formě do zásoby. Na těstoviny, na pizzu, do omáček nebo do polévek rajčatový protlak jako když najdete.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jiří Krampol miloval jídlo i vaření: Sám připravoval zálesácké brambory, v oblibě měl i česnečku a bufetovou sekanou

    Před 2 dny
    Jiří Krampol byl nejen stálicí českého filmu a dabingu, ale také člověkem, který měl ke kuchyni blíž, než by se mohlo zdát. Jeho vztah k jídlu a vaření stojí za zvláštní zmínku, protože nedávno zesnulý herec se nebál stoupnout si za plotnu a připravit něco dobrého k snědku. Některá jídla ovšem úplně nesnášel.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pražský koláč podle normy ČSN: Nadýchané bochánky plněné krémem a posypané drobenkou chutnají božsky

    Před 2 dny
    Nadýchané těsto, dokonale vláčný pudinkový krém uvnitř a křupavá drobenka na povrchu. To je pražský koláč, který vlastně ani tak moc není z Prahy a ani nepřipomíná koláč. Ale chutná skvěle a podle normy ČSN si jej připravíte přesně tak, jak se dělával kdysi.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pěnový dort s originálním názvem Ptačí mléko: Připomíná marshmallow v čokoládě

    Před 3 dny
    Ptačí mléko je jemný dezert z ušlehaných bílků a želatiny, který konzistencí i chutí připomíná marshmallow. Jeho chuť zvýrazňuje základ z nadýchaného piškotu a hořká čokoládová poleva, ozdobená ovocem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Naložte si cuketu jako matjesy: Chutná příjemně sladkokysele a hodí se k pečenému masu i sýrům

    Před 3 dny
    Znáte matjesy? Ale ryby moc nemilujete? To vůbec nevadí, v tomto receptu nahrazuje sledě cuketa a výsledek je velmi lahodný. Zamilují si ho nejen vegetariáni. Příprava je navíc snadná a rychlá. A při nadúrodě cuket zajisté oceníte i další neotřelý způsob jejich zpracování.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Česnekové párance podle Pavla Berkyho: Populární kuchař ukázal nové bydlení a nabídl recept na své zamilované těstoviny

    Před 3 dny
    Známý influencer a kuchař Pavel Berky se společně se svým partnerem Matějem odstěhoval z Prahy na venkovský statek. Místo rušného města je teď čeká klid a prostor pro nové kulinářské i životní zážitky. Redakce Toprecepty.cz měla jedinečnou možnost navštívit jejich nové zázemí a nahlédnout, jak vypadá Pavlův kuchařský svět mimo kamery a navíc získat i recept na skvělé párance.
     Komentáře
  • Toprecepty

    „Moc hub srpnových - moc vánic sněhových.“ Co můžeme podle lidových pranostik očekávat v srpnu za počasí i úrodu

    Před 3 dny
    I srpnové pranostiky patří mezi krásné připomínky pozorování přírody našich předků. Co se jim o tomto letním měsíci podařilo zjistit? Pojďte si projít některá rčení, kterým přikládali význam.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Buřty na černém pivu podle Ládi Hrušky: Z pár surovin rychle vykouzlíte levnou a šťavnatou večeři vonící karamelem

    Před 3 dny
    Pivo má v české kuchyni dlouhou tradici nejen jako oblíbený nápoj, ale také jako přísada, která pokrmům dodává speciální chuť i vůni. Správně zvolené pivo dokáže zvýraznit maso, zjemnit omáčku, provonět těsto nebo dodat marinádám šmrnc. Oblíbeným pokrmem jsou také buřty na pivu, na které má snadný a rychlý recept Láďa Hruška.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Holka u plotny radí: Nastavovaná sekaná vyjde levněji a chutná výborně i druhý den, takhle ji děláme u nás doma

    Před 4 dny
    Sekané nebo i jiná jídla z mletého masa patří obvykle k nejoblíbenějším. Co ale dělat, když je hodně strávníků a málo masa? Jednoduše sekanou nastavte, můžete získat výživnější jídlo a ještě upotřebit zbytky.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Pytlácká masová směs: rychlá večeře z jedné pánve s ďábelským masem a žampiony

    Před 4 dny
    Hledáte rychlé, chutné a syté jídlo? Pytlácká masová směs je svou kombinací vepřového masa, žampionů a uzeného ideální volbou. Připravíte ji do půl hodiny a vychutnáte si ji s hranolkami, kroketami i klasickou bramborovou kaší.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kopřiva jako tajná zbraň pro vaši zahradu: Co všechno dokáže výluh z tohoto pálivého plevele a proč si ho doma kvasit

    Před 4 dny
    Kopřivový výluh je jedním z nejznámějších a nejúčinnějších domácích prostředků pro přírodní hnojení a posílení rostlin. Jde o tradiční recept, který si zahradníci předávají z generace na generaci. Kopřiva dvoudomá, běžně rostoucí v příkopech, na okrajích lesů a zahrad nebo na rumištích, je často považována za plevel, přitom skrývá mimořádný potenciál.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Dalmatské čufty podle ČSN: Šťavnaté masové kuličky v rajčatové omáčce, kterou zajímavě oživí hrášek i kyselá okurka

    Před 4 dny
    Máte rádi masové kuličky nebo různé karbanátky? K těm nejoblíbenějším patří ty v rajčatové omáčce. Připravují se na mnoho způsobů, pokud ovšem nemusíte klasickou rajskou, vyzkoušejte třeba dalmatské čufty, takové, jaké se dřív podávaly v českých restauracích a jídelnách.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Koprová omáčka podle Šroubka: česká klasika podle receptu z roku 1926 od známého prvorepublikového hoteliéra

    Před 4 dny
    Milujete kopr? A koprovku? Vyzkoušejte tu od známého pražského prvorepublikového hoteliéra Karla Šroubka. Neobejde se bez zakysané smetany, žloutků a dymiánu (totiž tymiánu). A v české kuchyni má své místo už téměř 100 let!
     Komentáře
  • Toprecepty

    Nikol Leitgeb upekla luxusní koláč podle receptu své babičky: Je to univerzální těsto, použitelné na bábovku i bublaninu, říká

    Před 4 dny
    Když se řekne jednoduché domácí pečení, většině lidí naskočí vzpomínka na koláče od babičky, bublaniny z dětských let nebo voňavé bábovky, které se pekly „z toho, co zrovna bylo doma“. Právě tak to má i populární herečka Nikol Leitgeb (rodným příjmením Štíbrová), která za pomoci svého čtyřletého syna Tobiase ukázala, jak snadno připravit lahodný koláč.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Staročeská bramborová omáčka s hříbky voní lesem, zázvorem a majoránkou

    Před 5 dny
    Staročeskou bramborovou omáčku s hříbky si připravte po návratu z lesa, když si nesete koš plný hub. Tento tradiční recept už málem upadl v zapomnění, ale to by byla věčná škoda. Omáčka s kousky hub totiž chutná báječně a voní lesem a zázvorem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Řecké tzatziki vás příjemně zchladí díky hustému řeckému jogurtu a voňavému kopru. Hodí se k zelenině, pečivu i masu

    Před 5 dny
    Tzatziki jsou svěží vzpomínkou na dovolenou v Řecku. Přichystejte si tento koprem vonící salát konzistence dipu a vychutnejte si ho třeba s grilovaným masem. S našimi tipy se vám povede hned napoprvé a později i různé lahodné varianty.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Cuketová buchta s meruňkami je ideální dezert do teplých dní: Jemný, nadýchaný a vláčný

    Před 5 dny
    Cuketa není jen zelenina, kterou použijete do slaných jídel. Díky své neutrální chuti a šťavnatosti se skvěle hodí i na sladké pečení. Pomáhá vytvořit vláčné a jemné těsto. Třeba tato vynikající buchta s ovocem se klidně může stát tajným trumfem vaší kuchyně.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jídelníček českých dělníků 19. století: Chleba ráno i v poledne, večer brambory na mnoho způsobů, jedli se vrabci a vrány

    Před 6 dny
    Zatímco v předchozích dobách plynul život v rakouské monarchii víceméně poklidně, 19. století přidalo na tempu. Obzvlášť jeho druhá polovina se nesla ve znamení obrovského rozmachu průmyslu a hospodářství. Nově vznikající továrny potřebovaly pracovní sílu, životní úroveň dělníků ale byla špatná, a to se odráželo i v jídelníčku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Plněné papriky podle Jana Punčocháře: Kombinace skvělého masa, božské omáčky a poctivého knedlíku nadchne každého

    Před 7 dny
    Plněné papriky v rajčatové omáčce patří k pilířům české domácí kuchyně. Přestože se na první pohled mohou zdát jako obyčejné jídlo „z mletého masa a zeleniny“, skrývá se v nich překvapivě mnoho možností – od výběru paprik a masa, přes úpravu omáčky až po způsoby pečení a servírování. Redakce webu Toprecepty.cz vyzkoušela, jak tuto klasiku připravuje Jan Punčochář.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Učitelka hudby se zbláznila do kuchtění. Vytváří domácí zmrzliny a se svou kanapkou vyhrála i v soutěži Food blog roku

    Před 8 dny
    Do našeho týmu webu Toprecepty.cz přichází svěží energie, upřímný úsměv a chuť na poctivé domácí vaření. Představujeme vám Adélu Štěpánovou – talentovanou food influencerku, která miluje jednoduché recepty, vaření bere jako radost, ne jako povinnost, a přesně tuto atmosféru přináší i do svých videí.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Co jedli japonští samurajové? Bojovníci sloužící císaři a šlechtě měli skromný jídelníček, převažovala rýže a polévka miso

    Před 8 dny
    Díky letošní výstavě Expo v Ósace se o Japonsku mluví více než jindy. Ostrovní císařství si spojujeme s mnoha symboly a tradicemi. V jídle je to nepochybně sushi a ramen, v přírodě hora Fudži, k japonské historii zase patří gejši a samurajové.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Poctivá gulášová polévka: Voní majoránkou a mletou paprikou a už jeden talíř vás nasytí

    Před 8 dny
    Gulášová polévka patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Je hustá, voňavá a sytá, poslouží jako vydatná přesnídavka a s pečivem či bramborami i jako hlavní chod. Připravte ji s hovězím masem a silným vývarem z kostí a dochuťte voňavou majoránkou a sladkou paprikou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Nejčastější chyby při letním přihnojování rajčat: Co (ne)dělat v červenci a srpnu, aby plody byly chutné a zdravé

    Před 8 dny
    Péče o rajčata v plném létě už zdaleka není jen o zalévání a vyštipování postranních výhonů. Aby rostliny zvládly dozrát co nejlépe a poskytly co největší množství chutných plodů, je nezbytné věnovat pozornost i správnému přihnojování.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Výpečky na smažené cibuli, hrubozrnné hořčici a medu jsou luxusní sladko-pikantní variantou staré dobré klasiky

    Před 8 dny
    Výpečky na smažené cibuli s hrubozrnnou hořčicí a medem slibují neobyčejně bohatý chuťový zážitek. Sladko-pikantní kombinace dodá masu šťavnatost a zmírní jeho tučnost a skvěle si rozumí s bramborami, knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Prázdniny u babičky: Štěpánská omeleta v rychlejší verzi na pánvi chutná výborně a zvládne ji i začátečník

    Před 8 dny
    Piškotová nadýchaná omeleta patřívala kdysi k základním moučníkům v mnoha restauracích. Zároveň byla oblíbenou stálicí v kuchyni našich babiček. Z trochy mouky, pár vajíček a zavařeniny se dal totiž vmžiku vytvořit parádní dezert, který jsme jako děti milovali. Pojďte si ji dnes s námi připravit podle vyzkoušeného receptu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak připravit znojemský nálev na okurky? Tradiční recept zajistí sladkokyselou chuť, kterou si pamatujete z dětství

    Před 9 dny
    Hezky křupavé, tak akorát sladkokyselé, to jsou tradiční znojemské nakládačky. Kromě správně velkých okurek pro jejich přípravu ale potřebujete taky správně připravený a dochucený lák. Poradíme nejen, jak jej udělat, ale také vás provedeme celým procesem tak, aby byl výsledek dokonalý.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Cuketové karbanátky: S hermelínem, cibulkou a provoněné majoránkou zmizí v cukuletu

    Před 9 dny
    Léto přeje cuketám. Připravte si šťavnaté cuketové karbanátky, které drží pohromadě a chutnají skvěle díky hermelínu a majoránce. Prozradíme vám, z čeho je udělat a jak je připravit tak, aby se vždy povedly.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak na ty nejlepší řízky z cukety? Takto zajistíte, aby byly krásně křupavé, důležitý je rovněž správný výběr cukety

    Před 9 dny
    Pěstujete na zahradě cukety nebo jste tuto zeleninu od někoho dostali a přemýšlíte, co z ní připravit? Tak co si z ní udělat řízky? Cuketa nakrájená na plátky a osmažené v trojobalu chutná tak dobře, že po masových řízcích ani nevzdechnete.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak zavařit lečo na zimu? Je to snadné. Do sklenice uzavřete jen zeleninu a koření, ostatní suroviny přidejte před podáváním

    Před 9 dny
    Milujete lečo a mrzí vás, že jeho sezona trvá tak krátce? Nadúrodu paprik a rajčat uzavřete do sklenic a připomeňte si chuť léta v zimě. Poradíme vám, jak správně zavařit lečo – z čeho ho připravit, čím ochutit, jakou zeleninu přidat a na co si dát pozor.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Znovuzrození Zlatého Kříže se podařilo: Slavné lahůdkářství nabízí klasiku i novinky. Tradice je důležitá, říká provozní Mayer

    Před 9 dny
    Příběh Zlatého Kříže není jen o jídle. Je o tradici, pádech, návratech a touze dát českému „street foodu“ důstojnou tvář. Historie tohoto pražského lahůdkářství sahá až k roku 1916. Dnes, po znárodnění, přechodném konci a měsících ticha, znovu ožívá. Jiný, ale s duší původního podniku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak dokonale osmažit topinky podle Ostravskeho Gastrošefa: Jednou surovinou nesmíte šetřit, jinak vás výsledek zklame

    Před 10 dny
    Topinky patří k tradičním pochoutkám, oblíbeným v českých domácnostech. Na povrchu křupavé, uvnitř měkké, provoněné česnekem nebo doplněné tvarůžky, škvarky, míchanými vejci či třeba pomazánkou. Jak si topinky usmažit bez nejmenší chyby, to ukázal známý influencer Ostravsky Gastrošef.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Využijte energii novoluní k novým začátkům. Střelci skončí s čokoládou, Lvi s pivem a Štíři s večerním přejídáním

    Před 10 dny
    Letošní naprosto výjimečné novoluní ve znamení silného a energického Lva dává jasný impuls k zásadním životním změnám. Stačí jen chopit se nabízené příležitosti a vykročit do nové životní etapy. Co vás čeká?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Papriky plněné zelím jsou báječně pikantní díky nálevu s chilli papričkami. Sterilované vydrží i přes zimu

    Před 10 dny
    Plněné papriky si většina lidí představí jako ty s mletým masem. Papriky plněné zelím jsou ale jiné. Nepečou se a překypují vitaminy. Vychutnáte si je samotné nebo ke grilovanému masu a také si je můžete naložit do zásoby na zimu.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Drobenkový koláč s ovocem podle Laďky Něrgešové: Těsto doplňuje tvaroh se smetanou, chuť je díky tomu božská

    Před 10 dny
    Drobenkový koláč je jedním z těch receptů, které najdete v kuchyni většiny babiček. Základem je křehké těsto, které pokrývá ovoce a křupavá drobenka. Právě ta je klíčovou součástí, která může koláč proměnit z běžného moučníku v gurmánský zážitek. To si uvědomuje i Laďka Něrgešová, která nabídla svůj speciální recept.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Knedlíkový mistr radí, jak na nadýchané kynuté borůvkové knedlíky: S jihočeskou merendou chutnají fantasticky

    Před 11 dny
    Ty nejlepší, dokonale nadýchané kynuté ovocné knedlíky určitě dělala vaše babička. Ale až ochutnáte knedlíky podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera, už první sousto vás vrátí do vzpomínek. Autor Velké knedlíkové kuchařky nám poskytl svůj léty prověřený recept a navíc i tipy, jak dosáhnout perfektního výsledku.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kdy a jak sklízet cibuli: Jednoduchý postup, díky kterému vydrží i několik měsíců pevná, šťavnatá a chutná

    Před 11 dny
    Cibule je jednou ze základních a nejvíce používaných surovin v kuchyni, a právě proto je důležité vědět, jak ji správně sklízet a uchovávat. Kdo zvládne sklizeň včas a správně, může se spolehnout na domácí zásoby, které vydrží až do další sezony bez ztráty chuti a kvality.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Co s černým rybízem? Upečte koláčky, zpracujte ho do zavařeniny, do sirupu nebo do omáčky na grilované maso

    Před 11 dny
    Máte obsypané keře černým rybízem a přemýšlíte, jak využít tyto temné poklady přírody? Máme pro vás pět nápadů, co s nimi, abyste si pochutnali teď i později v zimě a zavzpomínali si na krásné léto.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Vyzkoušeli jsme rychlou pizzu z toustového chleba a výsledek nás příjemně překvapil: Za 15 minut ji podáváte a chutná skvěle

    Před 11 dny
    Existují recepty, které na první pohled vypadají až podezřele jednoduše. Přesně tak jsme se dívali i na ten, díky němuž z plátků toustového chleba a pár dalších ingrediencí vznikne domácí „pizza“. Nedalo nám to, postup jsme vyzkoušeli a zde je výsledek.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Tajemství křupavých bramboráků? Vymačkané brambory a smažení ve vyšší vrstvě tuku

    Před 11 dny
    Zlatavé, křupavé, voňavé a vláčné... To jsou bramboráky, kterým nikdo neodolá! S našimi tipy takovou pochoutku připravíte hned napoprvé. Základem je vybrat vhodné brambory, správně je zpracovat a těsto dobře osmažit.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Holka u plotny zavařuje: Tento třešňový džem s vanilkou a rumem si zamilujete při prvním ochutnání

    Před 11 dny
    Nedávno jsem navštívila moje milované Rychleby a tam, v městečku Javorník, jsme měli možnost si se svolením majitelky v její zahradě natrhat třešně. Dokonale křupavé, šťavnaté a tmavě červené. Byly tak dobré, že byste je chtěli jíst pořád. Tak jsem aspoň část uchovala na zimu. Pěkně do skla, jako třešňový džem s vanilkou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Babiččina kmínová polévka: Voní na sádle opraženým kmínem a sladkou paprikou

    Před 12 dny
    Chcete se alespoň na chvíli vrátit do dětství? Uvařte si jednoduchou babiččinu kmínovou polévku – s trochou sádla, špetkou mleté papriky a poctivou dávkou vzpomínek. Rychlou přípravu a pár surovin oceníte ve dnech, kdy nestíháte.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Zavařování bez teploměru: Potřebujete jen velký hrnec, sklenice a utěrku

    Před 12 dny
    Chcete zavařovat a nemáte teploměr? Nevadí, s našimi radami ho nebudete potřebovat. Džemy, marmelády, kompoty, lečo, sterilovanou zeleninu, naložené houby a další poklady sezony uchováte ve sklenicích snadno i ve skromně vybavené kuchyni.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak na skvělou marinádu na kuřecí paličky: Tahle voní česnekem a paprikou a pro grilování je jak stvořená

    Před 12 dny
    Marinování je základní krok, který z běžného kuřete dokáže vytvořit pokrm, na který se nezapomíná. Kuřecí paličky patří k nejoblíbenějším částem drůbeže pro grilování, protože mají ideální poměr masa a tuku, dobře se drží v ruce a při správném postupu jsou šťavnaté a krásně voní. Jaké koření však zvolit, abychom dosáhli dokonalého výsledku?
     Komentáře
  • Toprecepty

    Sladké meruňkové knedlíky z Rakouska: Bramborové těsto a křupavá máslová strouhanka jsou dokonalá kombinace

    Před 13 dny
    Máte ještě na zahradě spoustu meruněk a přemýšlíte, co s nimi? Pokud milujete ovocné knedlíky, zkuste ty rakouské s názvem Marillenknödel. Dělají je tu z klasického tvarohového těsta, jaké známe i u nás. Chcete-li ale něco jiného, vyzkoušejte i druhou místní verzi z těsta bramborového.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Křupavé letní rychlokvašky: Na těchto nakládaných okurkách si pochutnáte už za 48 hodin

    Před 15 dny
    V průběhu července vrcholí období zavařování okurek nakládaček, které si pak ve sladkokyselém nálevu uchováme ve sklenicích na zimu. Pokud byste si ale na nakládaných okurkách chtěli pochutnávat hned, ideální volbou jsou pro vás tyto rychle kvašené, hotové již za 48 hodin.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Sýrové smaženky jako za socialismu: Křupavá sýrová placka s pikantní oblohou

    Před 15 dny
    Sýrové smaženky socialistické připomínají rychlé zastávky v mléčných barech a automatech před více než 30 lety. Z kategorie běžné svačiny se přesunuly do nezdravé výživy, ale občasný úkrok stranou vaši linii neohrozí. Smaženky nejen výborně chutnají, ale okamžitě vyvolají i příjemné vzpomínky.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Koláčky od tety z Moravy: Nadýchané kynuté koláčky plné másla a tvarohu vydrží vláčné pár dní

    Před 15 dny
    Koláčky od tety z Moravy jsou vynikající. Na přípravu drobných plněných koláčků potřebujete sice více času, ale kdo je ochutná, rád se do nich pustí znovu. Než se stačíte ohlédnout, zmizí z talíře.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Prázdniny u babičky: Jak na vynikající nočky s vejci a slaninou? Rychlý a levný pokrm vás vrátí do dětství

    Před 15 dny
    V létě nemáme obvykle čas a v horkých dnech ani energii na dlouhé vyváření, takže nám přijdou vhod recepty na jednoduchá jídla, která jsou rychle hotová a zasytí i po náročných prázdninových dobrodružstvích. Tyto nočky s vejci a slaninou to vše dokonale splňují.
     Komentáře
Reklama