Zavřít
Zdravotnictví a medicína

Zdravotnictví a medicína

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Zdravotnictví a medicína
  • Zdravotnictví a medicína

    Lívance recept: cukr v těstě můžete zcela vynechat. Doslaďte je na závěr ovocem a čekankovým sirupem

    Před 16 hodinami
    Lívance patří k tradičním pokrmům, které si oblíbily generace lidí po celém světě. Nadýchané placky z jednoduchého těsta se připravují nasladko i naslano a jsou součástí běžných snídaní, brunchů i slavnostních stolů. V každé zemi přitom najdete trochu jiné varianty, jejichž receptury se liší, ale základ zůstává stejný. Většina z nás si lívance spojuje s pohodou víkendových rán, kdy se líně linula vůně smaženého těsta z kuchyně. Přestože recepty zděděné po babičkách jsou nenahraditelné, moderní doba přinesla i nové varianty tohoto klasického pokrmu. Od zdravějších verzí až po inspiraci ze světových kuchyní.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Cuketa recept: můžete ji nastrouhat do bramboráků i sladké buchty. Zdravá zelenina má opravdu pestré využití

    Před 1 dnem
    Cuketa je vyšlechtěný kultivar tykve obecné, který se snadno pěstuje a rychle roste. Nejchutnější jsou mladé plody do 25 centimetrů, které není nutné loupat. Cukety je možné grilovat, připravovat z nich omáčky, přílohy či bramboráky. Některé hospodyňky je také strouhají do těst na perník, brownies nebo bábovku, protože jim zajistí vláčnost. Cuketa představuje v tuzemské kuchyni mimořádně populární zeleninu. Její pěstování je snadné, proto ji najdete na mnoha zahrádkách. Velkou výhodu má také ve variabilním použití – můžete ji nastrouhat do bramboráků, upéct jako hranolky, ogrilovat nebo nastrouhat do sladkého koláče. Fantazii se meze nekladou. Cukety navíc nepřebijí chuť ostatních surovin a těstům dodají na vláčnosti.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Hlíva ústřičná recepty: výborný je z ní guláš. Navíc obsahuje množství niacinu prospěšného pro nervový systém

    Před 2 dny
    Hlíva ústřičná představuje ideální náhradu masa. Je ji možné připravit na různé způsoby, můžete ji přidat třeba do omáček, polévek, orestovat ji jako přílohu nebo si s ní uvařit těstoviny. Jejím přidáním lze běžná jídla značně nutričně obohatit, nachází se v ní totiž množství vlákniny, niacinu, vitamínu D a beta-glukany. Hlíva ústřičná je jedlou houbou rostoucí zejména na odumřelém nebo rozkládajícím se dřevě v lesích mírného či tropického pásu. V tradiční medicíně má své místo již po staletí, věda se o ni však začala zajímat teprve v posledních desetiletích. Vyhledávanou ingrediencí se stala i v kulinářství, přičemž zvláště si jí cení v Číně, která je jejím největším světovým producentem.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Impotence je neschopnost dosáhnout erekce. Netrápí jen seniory, objevuje se i u mladých mužů

    Před 5 dny
    Impotence (erektilní dysfunkce) je jednou z nejčastějších sexuálních poruch, kdy není muž schopen dosáhnout erekce nebo ji udržet tak dlouho, aby měl uspokojivý pohlavní styk. Tyto potíže bývají často způsobeny nedostatečným prokrvením, které může souviset s cévním onemocněním, cukrovkou nebo alkoholismem. Vzácné ale nebývá ani to, že impotencí trpí muži z psychických důvodů.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Guláš recept: nejčastěji se připravuje z vepřového či hovězího masa. Zpestřením může být jelení guláš

    Před 6 dny
    Guláš patří v české kuchyni mezi nejoblíbenější jídla, vaří se ale často i v zahraničí. Běžně se připravuje z hovězího, vepřového a zvěřiny, nicméně narazíte také na bramborový guláš, houbový guláš nebo fazolový guláš. Fantazii se meze nekladou.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Zelňačka recept: s klobásou, ale i tofu. Bohatá je především na vitamín C a K

    Před 7 dny
    Zelňačku si buď zamilujete, nebo ji dále nevyhledáváte. Často se lze setkat s tím, že lidem vadí její charakteristický zápach. Minimálně kvůli všem v ní obsaženým živinám a množství vlákniny byste ho však měli přetrpět. Zelňačka představuje vydatné jídlo s nízkým počtem kalorií, které za chladnějšího počasí nejen zahřeje, ale i posílí vaši imunitu. Zelňačka se v Česku vaří už od nepaměti. Důvod je prostý, zelí a cibule tvořily základ stravy zdejšího obyvatelstva. Často se do ní přidávají také brambory, ty je ovšem lepší vařit zvlášť, jelikož kyselé prostředí polévky způsobuje, že i po delším vaření budou brambory tvrdé. Lépe zároveň chutná až další den, ideální je si ji tedy připravit večer předtím, než ji zamýšlíte spořádat.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Vajíčková pomazánka recept: majonézový základ je tradiční, ale tučný. Zkuste místo něj použít jogurt

    Před 8 dny
    Vajíčková pomazánka je v České republice oblíbenou součástí chlebíčků či jednohubek na různých oslavách, ale lidé si ji běžně mažou také na pečivo k snídani nebo třeba na svačinu. Mnozí však dnes hledají zdravější a odlehčené varianty této klasiky, aby si mohli dopřát jedinečnou chuť vajíčkové pomazánky i v rámci vyváženého jídelníčku. V tomto článku si popíšeme recept na tradiční i zdravou verzi vaječné pomazánky, ale zaměříme se také na nutriční hodnoty samotných vajec, možná rizika jejich nadměrné konzumace a zajímavosti, které jste o nich možná nevěděli.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Květáková polévka recept: zkuste klasickou nebo krém. Kromě zasycení polévka poskytuje množství vitamínu C

    Před 9 dny
    Květákovou polévku dělá každý trochu jinak. Někdo ji připravuje čistě jen z květáku, jiný přidává vícero druhů zeleniny a další ji preferuje ve formě krému. Ať je tomu jakkoliv, nic se nemění na tom, že talíř květákové polévky vás v chladných měsících nejen zahřeje, ale zároveň posílí vaši obranyschopnost.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Granulom bývá následkem infekce či chronického zánětu. Běžně se objevuje při tuberkulóze či sarkoidóze

    Před 12 dny
    Granulom je reakce imunitního systému na přítomnost cizorodých látek v těle, které nedokáže odstranit běžnými mechanismy. Může se vytvořit při různých stavech, například při infekcích, zánětech nebo jako reakce na přítomnost cizího materiálu v tkáních. Granulomy jsou časté zejména u onemocnění, jako je tuberkulóza, sarkoidóza nebo Crohnova choroba. Granulomy mohou být asymptomatické, ale v některých případech mohou vést ke zdravotním komplikacím. Děje se tak ve chvíli, kdy naruší funkci orgánů nebo tkání, kde se vytvoří. Je proto důležité v rámci stanovení diagnózy rozpoznat příčiny jejich vzniku, aby mohla být zvolena správná léčba a zabránilo se rozvoji závažnějších komplikací.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Čočková polévka recept: hnědá čočka zajistí příjem vlákniny, červená je zase lépe stravitelná

    Před 13 dny
    Čočka představuje významný zdroj rostlinných bílkovin a dalších prospěšných látek. V současné době se tak tato potravina dostává zpět do popředí zájmu lidí, kteří se zajímají o zdravé stravování. Jedná se o univerzální surovinu, k níž lze připravit mnoho různých pokrmů. Jedním z oblíbených je i čočková polévka. Polévka z čočky může mít mnoho podob. Můžete si ji dopřát jako hutný, krémový pokrm s klobásou a jíškou, nebo naopak jako lehký vývar z červené čočky s exotickým kořením. V každé variantě přináší tato luštěnina významné benefity pro naše zdraví a představuje potravinu, která by měla být součástí vyváženého jídelníčku.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Pečené kuře recept: důležité je maso pořádně osušit. Oproti smaženému obsahuje pečené méně nasycených tuků

    Před 14 dny
    Pečené kuře s brambory je v českých domácnostech často dělávaný pokrm. Pomineme-li pečení v troubě, je rychlé a jednoduché na přípravu a hravě ho tedy zvládnou i začátečníci. Navíc k němu stačí jen pár ingrediencí. Jedná se přitom o skvělý zdroj bílkovin a nachází se v něm mimo jiné i aminokyselina zvaná tryptofan, která je prekurzorem serotoninu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Šopský salát recept: chybět v něm nesmí rajčata, paprika a okurka. Původně se místo sýru feta používal sirene

    Před 15 dny
    Svěží salát plný rajčat, okurek, papriky a cibule pokapaný slunečnicovým olejem a zasypaný slaným sýrem se skvěle hodí do horkých letních dní. Šopský salát, zkráceně označovaný jako šopák, je původně bulharský recept. Díky své jednoduchosti a báječné chuti se postupně rozšířil po celém Balkánu a do ostatních zemí. Nejde ale o žádný prastarý recept, vznikl teprve před 70 lety. Šopský salát je tradiční bulharská pochoutka, která sází na kombinaci svěží zeleniny a chuťově výrazného slaného sýra. Zatímco my si dnes do něj dáváme často fetu, správně do šopského salátu patří bulharský sýr sirene. Příprava není nijak náročná. Zaměřte se primárně na to, abyste měli opravdu čerstvou a chutnou zeleninu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kuře na paprice recept: řecký jogurt místo smetany dodá jídlu extra dávku bílkovin

    Před 16 dny
    Tradiční recept na kuře na paprice lze snadno upravit tak, aby byl výživově hodnotnější. Výměna smetany za řecký jogurt výrazně zvýší obsah bílkovin a zároveň sníží množství nasycených tuků. Výsledkem je lehčí, ale stále chuťově bohaté jídlo, které se hodí do každodenního jídelníčku. Pro ještě zdravější variantu zkuste vyměnit knedlík za lehčí přílohu. Kuře na paprice patří mezi známé a rozšířené pokrmy středoevropské kuchyně. Jeho základem je kuřecí maso, cibule, sladká paprika a smetana, která dodává pokrmu typickou konzistenci a chuť. Díky jednoduché přípravě a dostupným surovinám je toto jídlo vhodné pro běžné domácí vaření, ale najdete jej i na jídelních lístcích mnoha restaurací.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Makovec recept: kromě klasiky s moukou můžete vyzkoušet bezlepkový. Šťavnatost mu dodá ovoce

    Před 19 dny
    Pokud milujete mák, na makovci si určitě pochutnáte. Těsto na tento koláč je dost jednoduché. Základem je mletý mák, který se smíchá s moukou, práškem do pečiva, cukrem, vajíčkem, olejem a mlékem. Pokud chcete zdravější variantu, můžete vynechat mouku a použít přírodní sladidlo. Upečenému makovci dodá šmrnc tenká vrstva marmelády a poleva z citronové šťávy a cukru. Česko patří mezi nejvýznamnější producenty máku setého napříč celým světem. Není divu, že se v naší kuchyni objevuje celá řada receptů, kde se mákem opravdu nešetří. Jedním z nich je makovec. Chutný a vláčný dezert není na přípravu nijak náročný. Stačí smíchat mletý mák s moukou, cukrem, vejcem, mlékem a olejem.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Roštěná recept: pečená a dušená roštěnka vyžaduje hodně času. Maso ale bude díky tomu krásně měkké

    Před 20 dny
    Pečená hovězí roštěná na cibulovém základu podávaná s rýží nebo bramborem platila v 80. letech za jednu z největších pochoutek, jakou jste mohli v restauracích ochutnat. Dodnes se jedná spíše o sváteční jídlo, protože roštěnec patří mezi nejkvalitnější kousky hovězího masa. Jemné a chuťově výrazné maso je ale důležité správně nakrájet, naklepat a dusit nebo péct dostatečně dlouho. Roštěná bývá pěkně prorostlá tukem a platí za opravdu delikátní maso. Rozhodně se ale nejedná o maso, které byste snadno připravili jako minutku. Klasická pečená roštěná potřebuje péct v troubě více než 2 hodiny, aby krásně změkla. Při dušení ve výpeku na pánvi se tento interval zkrátí asi o 30 minut. I tak ale počítejte s tím, že musíte s přípravou slavnostního pokrmu začít s předstihem. Opravdu se to ale vyplatí, protože se vám bude rozpadat na jazyku.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Česneková polévka recept: aby měla ten správný účinek, je třeba česnek přidat až na závěr vaření

    Před 21 dny
    Česneková polévka je takový malý zázrak, který vám dokáže pomoci dostat se z nachlazení i z kocoviny po náročném večírku. Ačkoliv je česnek přírodní lék, mnozí lidé jej kvůli jeho výraznému aromatu konzumují s odporem. V české i zahraniční kuchyni má však nezastupitelné místo. Česnek jako surovina má bohaté složení a celosvětovou reputaci. Ovlivnil medicínu, gastronomii, a dokonce i folklór. Má velice pestré využití. Přidává se do bramboráků, k pečenému masu, do pomazánek, maže se na topinky, ale hlavně se z něj dá uvařit lahodná léčivá polévka. Pojďte si ji s námi připravit.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Vepřová panenka recept: lze udělat v troubě i na grilu. Jde o nejzdravější část vepřového masa s minimem tuku

    Před 22 dny
    Vepřová panenka je sice dražší, její koupě se ovšem rozhodně vyplatí. Jedná se o nejlahodnější a nejjemnější část vepřového masa, které je bohaté na bílkoviny a vitamíny skupiny B. Z minerálů se v ní pak nachází železo a zinek. Díky její neutrální chuti je navíc možné panenku kombinovat s různými bylinkami a kořením. Zkusit z ní můžete třeba roládu nebo si ji udělat s pepřovou omáčkou. Vepřovou panenku měli v oblibě již ve středověku, často se objevovala na královských hostinách. Lidé vyznávající jistá náboženství si na ni ovšem musí nechat zajít chuť, vepřové maso nesmí jíst židé ani muslimové. To u nás ovšem neplatí. Zde se nejčastěji podává vepřová panenka jako minutka, jde totiž o maso rychlé na přípravu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Šunkofleky recept: patří do nich uzené maso a fleky. Vláčnost a skvělou chuť jim dodá smetana s vývarem

    Před 23 dny
    Zapečené těstoviny s uzeným masem, známé jako šunkofleky, patří mezi oblíbené české klasiky. V původním receptu bylo jen uzené maso, fleky, kysaná smetana a vejce. Dnes si lidé šunkofleky různě ozvláštňují a experimentují s bylinkami, zeleninou a dalšími přísadami. Chybu určitě neuděláte, pokud směs masa a těstovin zalijete tučnou smetanou nebo uzeným vývarem.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Svědění hlavy často způsobují dráždivé šampony. Na vině mohou být ale i kožní nemoci

    Před 26 dny
    Jestliže vás trápí zarudnutí, lupy a svědění hlavy, měli byste se zamyslet nad tím, jak se o svou kštici staráte. Je totiž možné, že používáte celé roky nevhodný šampon nebo máte kůži vysušenou z nadbytku stylingových přípravků. Mezi závažnější příčiny patří kožní onemocnění jako seborea, lupénka či tinea capitis. Svědění pokožky hlavy patří mezi jeden z nejběžnějších problémů, se kterým se potýká mnoho lidí bez ohledu na věk, pohlaví, zdravotní stav a další faktory. Kůže v této oblasti je přirozeně hodně citlivá. Svědění, zarudnutí, lupy a další potíže se proto často objevují v návaznosti na používání nevhodných stylingových přípravků, nedostatek tekutin či popálení sluncem. Na vině mohou být ale i nejrůznější kožní onemocnění.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Bramboráky recept: dopřejte svému tělu zdravější alternativu. Místo plotny využijte troubu

    Před 27 dny
    Je známo, že smažené pokrmy nejsou pro naše zdraví zrovna prospěšné. Důvodem je, že takto připravená jídla obsahují příliš velké množství nezdravých tuků, které mohou mít vliv na rozvoj kardiovaskulárních a dalších potíží. Jedním z takových oblíbených českých smažených jídel je i bramborák. Nebojte se ho vyzkoušet zdravěji, třeba podle našeho receptu. Tradiční recept na bramborákové těsto sám o sobě tuk neobsahuje, nicméně problematické je samotné smažení na sádle nebo oleji. Pokud si však smažené pokrmy nedopřáváte příliš často, jednou za čas určitě neuškodí a tělo si s takto nárazovým vyšším příjmem nezdravých tuků poradí.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Fazolová polévka recept: sytý pokrm plný bílkovin. Pro zvýšení obsahu železa do ní přidejte řasu kombu

    Před 28 dny
    Fazole jsou běžnou součástí stravy vegetariánů a veganů. I lidem konzumujícím živočišné výrobky ovšem prospěje, pokud je zařadí do svého jídelníčku. Jde o potravinu s vysokou nutriční hustotou, která zlepšuje střevní bariéru a má nízký glykemický index. Ideální je si z fazolí připravit fazolovou polévku, do níž můžete přidat další zeleninu. Ukázalo se, že lidé v tzv. modrých zónách sní obvykle zhruba šálek fazolí denně. Modré zóny přitom značí oblasti, kde se lidé dožívají sta a více let. To už by možná mohl být dobrý důvod, abyste fazolím dali šanci i vy a zařadili je do svého jídelníčku. Pro začátek by vám mohla přijít vhod fazolová polévka, kterou vám pomůžeme ukuchtit.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Segedínský guláš recept: základ tvoří vepřové maso a kysané zelí. Dochucuje se mletou paprikou a smetanou

    Před 29 dny
    Segedínský guláš představuje klasiku, která se často vaří v jídelnách, restauracích i domácnostech. Původně maďarský recept se rozšířil do okolních zemí a také u nás se ujal jako oblíbená pochoutka.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Škvarkové placky recept: dříve pokrm chudých, dnes světová lahůdka. Připravit se dají i s nižším obsahem tuku

    Před 30 dny
    Škvarkové placky patří mezi pokrmy, které dříve vznikaly ze snahy zužitkovat vše, co zbylo při domácí zabijačce. Dnes se na ně díváme jako na návrat ke kořenům, zároveň ale i jako na možnost, jak upravit klasický recept do modernější a zdravější podoby. Základem je kynuté těsto obohacené o škvarky, které dodávají plackám charakteristickou chuť i texturu. Původně se škvarkové placky připravovaly hlavně na venkově, často jako součást větších oslav, například masopustu. Byly levné, syté a jejich příprava nevyžadovala žádné exotické suroviny. Dnes si je lidé připravují i ve městech, a to buď podle receptů svých babiček, nebo v odlehčené podobě, která reflektuje současné výživové trendy.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Riziko zlomeniny se zvyšuje s přibývajícím věkem. První pomocí je zraněnou oblast znehybnit

    Před 1 měsícem
    Zlomeninou se označují jak malé trhliny, tak úplné zlomení kosti. Dostavuje se při ní bolest nebo otok. Hlavním cílem léčby je navrátit kost na původní místo, tělo se následně s problémem dokáže většinou vypořádat samo. Zároveň se obvykle po zotavení lze vrátit ke způsobu života, co jste vedli před zraněním. Zlomenina se odborně označuje jako fraktura a značí úplné nebo částečné přerušení kostní tkáně bez ohledu na jejívelikost. Může se zlomit podélně, příčně i na několika místech zároveň, a dotýkat se jakékoli kosti v těle. Zpravidla k ní dochází po nárazu nebo vyvíjení tlaku větší silou, než dokáže snést.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Žemlovka s jablky recept: hlavní je mít staré pečivo. Obyčejně se dělá z rohlíků, ale můžete využít i celozrnné

    Před 1 měsícem
    Žemlovka, chcete-li zemlbába, patří mezi typická česká jídla. Tato sladká dobrota je jednoduchá na přípravu, suroviny na ní má navíc většina z nás v kuchyni vždy po ruce. Základ tvoří jablka a bílé pečivo namočené ve směsi z mléka a vajíčka. O něco zdravější verzi žemlovky si lze připravit z celozrnného pečiva a nízkotučného mléka. Jedná se o jídlo vzniklé z nutnosti, kdy bylo zvykem vše spotřebovávat, a tak aby staré pečivo nepřišlo vniveč, vymyslela se žemlovka. Stěží se najde někdo, kdo by ji v dětství u babičky nejídával, babiččina žemlovka navíc vždy provoněla celý byt. Ať už vám u této sladké dobroty vytane na mysli jakákoli vzpomínka, nelze žemlovce upřít, že dosytosti zasytí a je rychlá na přípravu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Langoše recept: smažená pochoutka z kynutého těsta. Skvěle chutnají naslano i nasladko

    Před 1 měsícem
    Dozlatova upečené langoše si nemusíte dopřávat jen na festivalech či koupalištích. Smažené placky z kynutého těsta nejsou na přípravu nijak složité, takže to doma hravě zvládnete. A navíc si můžete sami vybrat, zda si je dáte s česnekem, kečupem a sýrem, nebo zkusíte nevšední sladkou variantu. Chcete-li trochu zdravější a méně tučnou pochoutku, upečte langoše v troubě. Langoše si mnoho lidí spojuje s nejrůznějšími akcemi, letními festivaly nebo stánky v zoologických zahradách či na koupalištích, kde jsou často k dostání. Dnes patří mezi běžné pochoutky a v Česku jsou opravdu oblíbené, ale ne každý ví, že jde původně o maďarský pokrm. Připravovaly se ze zbytků chlebového těsta a pekly se v pecích.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Trhané vepřové maso recept: americká pochoutka, která se dá připravit i zdravěji

    Před 1 měsícem
    Trhané vepřové maso je fenomén, který si z amerických barbecue slavností prorazil cestu i do českých domácností. Jeho chuť je výrazná a příprava překvapivě jednoduchá. Maso se peče nebo dusí velmi pomalu, aby se krásně rozpadalo na vlákna a nasálo všechny chutě koření a dalších ingrediencí. Oblibu si tento pokrm získává nejen jako součást fastfoodových sendvičů, ale také v lehčích a zdravějších verzích. Pojďme se podívat na to, co dělá trhané maso tak populárním, jak jej můžete podávat, které další druhy masa kromě vepřového jsou pro tuto přípravu vhodné, a jak si ho užít, i pokud preferujete zdravější stravu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Francouzské brambory recept: jde o klasickou českou pochoutku. Zkusit můžete i odlehčenou verzi

    Před 1 měsícem
    Zatímco původní francouzské brambory známé jako tartiflette se připravovaly z brambor, sýra reblochon, slaniny a cibule, Češi si tento recept obohatili o uzené maso, klobásu, vejce a další suroviny. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže můžete dát do pekáčku cokoliv, co máte rádi. Třeba i houby, tofu nebo nakrájenou zeleninu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Bolest palce u nohy je nejčastěji způsobena artrózou. Obzvlášť bolestivá je dna

    Před 1 měsícem
    Bolest palce u nohy při chůzi může být příznakem artrózy metatarzofalangeálního kloubu, která je častá u starších či vrcholových sportovců. Pokud vás ale trápí bolest palce u nohy na dotek, může se jednat o dnavou artritidu či potíže spojené s nehtem. Za tento problém mohou i poměrně banální příčiny.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kachní prsa recept: dobře se doplňují s ovocnými omáčkami. Při jejich přípravě se stačí držet několika rad

    Před 1 měsícem
    Kachní prsa se pokládají za luxusnější verzi těch kuřecích. Vyznačují se lehce zvěřinovou chutí, přičemž kontrast šťavnatého masa a křupavé kůrčičky z nich činí vyhledávanou pochoutku.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Holandský řízek recept: šťavnatá pochoutka z mletého masa a sýra. Dá se smažit i péct v troubě

    Před 1 měsícem
    Jeho název může být matoucí, ale holandský řízek je čistě česká specialita. Připravuje se ze směsi tučného mletého masa, které se nechá odležet ve smetaně, a nastrouhaného sýra. Solí se a pepří jen trochu, takže ve finále je hodně jemný. Holandský řízek se většinou smaží na rozpáleném tuku, ale pokud chcete, můžete ho klidně upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Křupavý trojobal, ve kterém se ukrývá šťavnaté maso zjemněné smetanou a pořádnou dávkou sýra. Holandský řízek se začal v tuzemské kuchyni objevovat po druhé světové válce, kdy byl vnímán spíše jako sváteční jídlo. Postupně se rozšířil do jídelen a restaurací. Můžete si ho zkusit připravit doma sami.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Rakytník recept: jeho plody jsou doslova nabité vitamíny. Připravte si třeba sirup na podporu imunity

    Před 1 měsícem
    Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) se v posledních letech těší rostoucí oblibě mezi zastánci přírodní medicíny i mezi běžnými spotřebiteli a zahrádkáři. Tento trnitý keř s výrazně oranžovými plody v sobě skrývá mimořádně vysoký obsah vitamínu C a dalších biologicky aktivních látek, které podporují zdraví v mnoha směrech.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Heřmánkový čaj znali již ve starověkém Řecku a Římě. Zklidňuje mysl a přispívá k dobrému spaní

    Před 1 měsícem
    Heřmánek je u nás jednou z nejoblíbenějších bylin. Má to svůj důvod, řada lidí ho popíjí jakožto čaj, který nejen skvěle chutná, ale navíc pomáhá léčit širokou škálu zdravotních problémů. V přírodní medicíně již po tisíciletí slouží k úlevě od rýmy, bolesti v krku nebo průjmu. Je třeba ho však pojímat jako působivý doplněk stravy než jako lék. I malé děti by dokázaly heřmánek zařadit mezi léčivé bylinky. Mnohým k tomu mohl dopomoci Krteček. V jednom díle se totiž pustí do jeho intenzivního hledání pro nemocnou myšku. To je jen důkazem popularity této rostlinky a rozšířeného povědomí o ní jakožto o léčivce, která si poradí s leckterým neduhem.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Katův šleh recept: základ tvoří dobře opečené maso a zeleninová směs. Ten správný říz mu dodá feferonka

    Před 1 měsícem
    Katův šleh je specialitou české kuchyně. Řadí se mezi tzv. minutky, jelikož ho můžete mít na stole už za několik minut. Jde o směs zeleniny a masa, která se obvykle servíruje s hranolky, rýží, bramboráčky nebo chlebem. Záleží pouze na vašich preferencích. To samé platí pro samotnou přípravu tohoto pokrmu a níže uvedené recepty, které si můžete doladit podle svého gusta. Jedná se o klasické hospodské jídlo. Zkráceně se označuje jako kaťák, přičemž v jídelních lístcích můžete hospodský katův šleh najít i pod názvy čertovo peklo nebo pekelné nudličky. Tato pojmenování zdůrazňují zejména jeden rys pokrmu, a to jeho pálivost.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Utopenci recept: hospodskou klasiku zvládnete doma. Naložit můžete i drůbeží špekáčky nebo tofu

    Před 1 měsícem
    Utopenci jsou podélně nakrájené špekáčky naložené v láku z vody, octa, koření, cukru a soli. Společně s uzeninou se do sklenic nakládají cibule, feferonky, stroužky česneku a další pochoutky. Utopenci chutnají nejlépe až desátý den, kdy jsou krásně uleželé a nasáklé lákem. Naložit s nimi můžete i kysané zelí, mrkev či papriky, nebo zkusit odlehčené drůbeží špekáčky, tofu či tempeh.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Buřtguláš recept: tuhle českou klasiku lze uvařit i zdravěji. Místo špekáčků zkuste použít šunku či tofu

    Před 1 měsícem
    Buřtguláš patří k tradičním pokrmům, které známe hlavně z táborů a prázdnin trávených na chalupě. Kombinace uzeniny, brambor a výrazného paprikového koření je v Česku oblíbená už po desetiletí. A přestože má buřtguláš pověst kalorické a těžké klasiky, s trochou fantazie se dá připravit i ve zdravější a dietnější verzi. Ať už dáváte přednost klasickému buřtguláši, nebo jeho zdravější alternativě, jedná se o jídlo, které dokáže zasytit a chutná jak dospělým, tak i dětem. Pokud byste si rádi připomněli tento legendární pokrm z vašich dětských let, nebo vás prostě jen nenapadá, co připravit k sobotnímu obědu, vyzkoušejte recepty uvedené níže.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Lasagne recept: tato tradiční italská pochoutka není na přípravu náročná. Skvěle chutnají i ve vegetariánské verzi

    Před 1 měsícem
    Na povrchu zlatavé a křupavé, uvnitř vláčné a mazlavé. Lasagne představují výživnou a velice chutnou lahůdku, která pravděpodobně pochází z Neapole. Tehdejší pokrm se ale hodně lišil od boloňské klasiky, kterou známe dnes.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Batáty recept: vybrat si můžete z hranolek, pyré nebo polévky. Batáty ale lze připravit i nasladko

    Před 1 měsícem
    Batáty jsou sladké brambory se silnějším středem a užšími konci. Nabývají různých tvarů, velikostí a barev, mohou být zbarveny do červena, hněda, bíla, ale i fialova. Připravit se dají na mnoho způsobů, můžete z nich stvořit polévku, přílohu, sladký dezert nebo třeba chutnou svačinu v podobě hranolek s dipem. Batáty pocházejí z Ameriky, své čestné místo mají na tabuli o Dni díkůvzdání. V Japonsku se pak považují za oblíbené pouliční jídlo pečené batáty známé pod názvem yaki-imo. V Koreji se pod označením goguma-mattang skrývají zase karamelizované batáty. Stále populárnější se ale stávají i v naší zemi, na batáty recept bývá navíc velmi snadný na přípravu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Chronický stres v těhotenství představuje vážné riziko. Někdy je proto nutné vyhledat pomoc odborníka

    Před 1 měsícem
    Těhotenství je sice radostné období, ale také je plné změn a náročných situací. Proto mohou i těhotné ženy prožívat stres. Krátkodobý stres v těhotenství ještě nemusí vadit. Problémem je chronické vypětí, které vede ke zvýšené hladině kortizolu. U dítěte se tím zvyšuje riziko neurovývojových vad, předčasného porodu a zdravotních problémů v dospělosti. Mělo by jít o mimořádně šťastné životní období, některé ženy se však během těhotenství hodně stresují. Krátkodobý a občasný stres nevadí, ale pokud se dotyčná stresuje neustále a má stupňující se psychické problémy, je nutné to začít řešit. Jinak tím může uškodit nenarozenému dítěti.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Červená řepa recepty: čtyři snadné, rychlé a zdravé pokrmy. Lahodnou kombinaci tvoří s kozím sýrem

    Před 1 měsícem
    Červená řepa byla dříve vnímaná převážně jako skromná součást tradiční kuchyně. V posledních letech se jí ale dostává zvýšené pozornosti, a to především pro její nutriční hodnotu. Navíc ji lze zpracovat na mnoho způsobů a má spoustu zdravotních benefitů. Právě proto se považuje za významnou součást zdravého jídelníčku.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Čočka na kyselo recept: místo jíšky ji lze zahustit brambory. Díky namočení ve vodě bude navíc stravitelnější

    Před 1 měsícem
    Základ stravy tvoří čočka na Blízkém východě a v Indii, u nás je spojená zejména s Novým rokem, kdy se jídává s úmyslem zajistit si tak bohatství.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Recept na muffiny: vyzkoušet můžete čokoládové, banánové i slané. Nebojte se experimentovat s chutěmi

    Před 2 měsíci
    Jde obvykle o sladké pečivo, jehož těsto se vlévá do košíčku či hlubší miskovité formičky, čímž vzniká onen typický tvar muffinu. Na své si ovšem přijdou i vyznavači slaných jídel, stačí jen zvolit trochu jiné ingredience a čokoládu nahradit třeba špenátem. Na oblibě si muffiny získaly díky jednoduché přípravě a praktickému tvaru. Muffin, to je prolnutí rozličných chutí v jednom košíčku.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kimči recept: příprava zabere několik hodin, ale výsledkem je superpotravina nabitá prospěšnými látkami

    Před 2 měsíci
    Kimči představuje tradiční korejskou kvašenou zeleninu, jež se dnes těší oblibě po celém světě. Tento ikonický pokrm, který vznikl z potřeby uchovat zeleninu přes zimu, se během staletí proměnil v národní symbol a kulturní fenomén. Korejci jej podávají prakticky ke každému jídlu a není se čemu divit, jedná se totiž o superpotravinu plnou vitamínů a probiotik.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Bramborové placky: recept na poklad české kuchyně. Připravit můžete i zdravou variantu z celozrnné mouky

    Před 2 měsíci
    Bramborové placky jsou jídlo, které má v Česku dlouhou tradici. Vznikly z potřeby využít běžné suroviny a nasytit rodinu i v době, kdy nebylo z čeho vymýšlet složitější pokrmy. Dodnes se drží v domácnostech jako osvědčený recept, který přijde k chuti v každém ročním období. Vyzkoušejte i ten náš na zdravější verzi placek.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Nakládaný hermelín: při přípravě dbejte, aby byly všechny suroviny ponořené v oleji

    Před 2 měsíci
    Hospodský nakládaný hermelín s pivem je oblíbenou kombinací řady lidí, kteří si sem jdou posedět. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a spojení různorodých chutí. Kořeněný nálev se snoubí s krémovou texturou hermelínu a vytváří nezaměnitelnou chuť. Nemusíte si ho ovšem dopřávat pouze v nějakém restauračním zařízení, připravit si ho můžete snadno i doma. Jedná se o ryze českou pochoutku. Základem je hermelín, který se nechává marinovat ve směsi oleje, zeleniny a koření. Připravíte-li si domácí nakládaný hermelín, budete mít navíc plnou kontrolu nad tím, jaké suroviny se v něm budou nacházet. Hodí se jako občerstvení na chatu, ale servírovat ho můžete i návštěvě doma.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu

    Před 2 měsíci
    Karlovarský knedlík je rychlá a chutná příloha k omáčkám a pečeným masům, která si získala srdce mnoha českých hospodyněk i šéfkuchařů. Na rozdíl od kynutých těst nevyžaduje složité přípravy a je hotový raz dva. Perfektně se přitom hodí jak k běžnému obědu, tak i na slavnostní tabuli. Během přípravy tohoto typu knedlíku není nutné vůbec čekat na vykynutí těsta. Možná právě proto se těší takové oblibě v restauracích i domácnostech. Je to pokrm, který spojuje tradiční chuť s praktičností. Pokud jste jej ještě nikdy nezkoušeli, věřte, že ho zvládnete levou zadní, třeba podle našeho receptu.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Vdolky recept: s povidly jsou neotřelou klasikou. Pochutnejte si na těch tradičních či jejich odlehčenější verzi

    Před 2 měsíci
    Vdolky zná každý přinejmenším ze školní jídelny, kdy se podávaly navrchu pomazané povidly a s kopečkem smetany či tvarohu. S tímto pokrmem kuchařky u dětí nikdy nešláply vedle. Sice jde o kalorickou bombu, ale čas od času si člověk rád zahřeší. Jestliže vás tedy zrovna honí mlsná, můžete si jimi osladit život s pomocí našich receptů. A pokud byste přece jen kvůli blížící se plavkové sezoně váhali, vyzkoušejte jejich odlehčenější verzi. Jako vdolek se nazývá pečivo z kynutého těsta mající kulatý tvar. Přestože se může zdát, že jeho příprava je dosti jednotvárná, není tomu tak. Způsob přípravy vdolků se různí v čase i napříč regiony. Často se konzumovaly i slané a přikusovaly k polévce nebo omáčce. Dělávaly se při různých svátečních příležitostech nebo o nedělích.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Domácí sulc je nejen chutný, ale také výživný. Obsahuje kolagen, který podporuje zdraví kloubů

    Před 2 měsíci
    Tradiční sulc byl kdysi běžnou součástí české kuchyně, ale s příchodem moderních pokrmů se z našich jídelníčků pomalu vytratil. Na venkově, kde se dříve často konaly zabijačky, byl sulc stejně běžný jako jitrnice nebo tlačenka. Většinou se připravoval ve velkých smaltovaných hrncích, často pod širým nebem a za účasti celé rodiny. Samotná příprava sulcu byla takovým malým rodinným rituálem. Maso se vařilo pomalu, někdy i několik hodin, aby vývar získal tu správnou sílu. Každá rodina měla přitom svůj vlastní osvědčený postup na nejlepší recept na sulc. Často se vedly diskuze například o tom, jaký je při jeho přípravě ideální poměr octa a soli.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Srůsty jsou blanitá spojení mezi orgány a tkáněmi. Vznikají hlavně po operacích a zánětech

    Před 2 měsíci
    Trápí vás chronické bolesti břicha, křeče, anebo dokonce potíže s otěhotněním? Na vině mohou být srůsty neboli adheze. Patologická blanitá spojení vznikají nejčastěji v břišní dutině mezi orgány. Způsobovat pak mohou celou řadu potíží a je poměrně obtížné je diagnostikovat. Navíc nejsou viditelné na rentgenu, ultrazvuku či CT. Zbavit se jich lze pouze chirurgickou cestou.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Křeče v břiše mohou mít mnoho příčin. Důležité je proto bolest lokalizovat a všímat si, kdy se objevuje

    Před 2 měsíci
    Křeče v břiše zažil nejspíše každý. Často se dostavují při nějakém fyzickém výkonu, ale i jako projev zažívacích potíží. Běžným jevem jsou hlavně v dětství, u žen se pak mohou vyskytnout v době menstruačního cyklu. Zbavit se jich obvykle lze domácí léčbou nebo nasazením patřičných léků. Křeče v břiše se projevují jako náhlá, svíravá bolest v oblasti břicha, tedy mezi hrudníkem a třísly. Jedná se o jev, při němž nastává, že se nadměrně a dlouhodobě stahují různé svaly. Křeč se může týkat jednoho či celé skupiny svalů. Křeče zpravidla odezní samy od sebe, nenaznačují závažnější problémy a není třeba je diagnostikovat. Nicméně v případě, že neustávají a jsou silné, byste je neměli brát na lehkou váhu, zato zvážit návštěvu lékaře, jelikož by mohly být příznakem vážnějšího onemocnění.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Čevabčiči je neodmyslitelně spojeno s balkánskou kuchyní. Zkuste si ho připravit se smetanou a pita chlebem

    Před 2 měsíci
    U nás je nejznámější kombinace čevabčiči s brambory, hořčicí a cibulí. Na Balkáně, odkud tato pochoutka pochází, byste se s touto variantou potkali jen stěží. Obvykle se zde podává s chlebovými plackami a například ajvarem. Společně se s tímto balkánským klenotem blíže seznámíme, a pokud na něj při čtení dostanete chuť, nabízíme vám několik receptů, včetně jeho zdravější verze. Jak už bylo řečeno, jedná se o vyhlášený pokrm Balkánu. Narazit na něj můžete od Bosny a Hercegoviny přes Srbsko až po Bulharsko, kde k čevabčiči pravděpodobně dostanete i šopský salát. Zde mu však říkají kebapche, v Albánii zas qebapa. V Česku má také svůj nezaměnitelný název, nicméně s dvěma variantami zápisu, jelikož kromě čevabčiči lze psát i čevapčiči.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Psychické poruchy trápí miliony lidí po celém světě. Nejvíce rozšířené jsou neurózy a deprese

    Před 2 měsíci
    Psychická porucha je stav vyznačující se narušením kognitivních funkcí či emocí, abnormálním chováním a problémem fungovat ve společnosti. Nejvíce rozšířené jsou deprese, úzkostné poruchy, bipolární porucha a schizofrenie.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Výron kotníku doprovází otok a bolest. Pomáhá ho ledovat

    Před 2 měsíci
    Stačí jeden neobratný krok, abyste si přivodili výron kotníku. Poznáte ho podle toho, že se v daném místě objeví otok, kotník vás bolí a může vám ztěžovat chůzi. Řada lidí se ho přitom snaží vyléčit sama a k doktorovi se vůbec nevydá.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Místo znakové řeči dnes neslyšící využívají znakový jazyk. Každý národ má svůj vlastní způsob komunikace

    Před 3 měsíci
    Aby mohli neslyšící efektivně komunikovat, využívají k tomu zpravidla znakový jazyk. Každý národ má ke svému jazyku ekvivalent znakového jazyka, což znamená, že třeba čeští neslyšící komunikují pomocí českého znakového jazyka. V minulosti jste se mohli setkat také se znakovanou češtinou, dnes ji neslyšící ale příliš nevyužívají.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Při hypertrofii dochází ke zvětšování tkání a orgánů. Často se týká svalů a srdce

    Před 3 měsíci
    Hypertrofie patří mezi progresivní změny tkání a orgánů. V tomto případě dochází ke zvětšování objemu jednotlivých buněk, což má za následek zvětšení celkového objemu tkáně.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kognitivní funkce jsou souborem myšlenkových procesů. Patří mezi ně třeba paměť a pozornost

    Před 3 měsíci
    Kognitivní funkce nám umožňují vnímat svět, učit se, řešit problémy i komunikovat s ostatními. Poruchy těchto schopností mohou významně ovlivnit kvalitu našeho života.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?

    Před 3 měsíci
    Většina z nás má doma základní zásobu léků, které používáme při nachlazení, bolestech nebo trávicích potížích. Často po nich saháme automaticky a bez rozmyslu, protože je známe z reklam, nebo nám je kdysi doporučil někdo z rodiny. Jenže víme opravdu, co který lék léčí a kdy ho použít?
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Skvrny na zubech mohou vzniknout i v důsledku určitých léků. Obvykle se jich dá zbavit

    Před 3 měsíci
    Úsměv je výrazem obličeje, díky kterému lidé působí přátelštěji. Široký úsměv zároveň danou osobu činí atraktivnější. Vadou na kráse mu však mohou být skvrny na zubech. Ty mohou nabývat různých odstínů, od nenápadné bílé přes žlutou až černou. Dobrou zprávou je, že většinou se jedná o vratný stav, alespoň do nějaké míry. Každý slyšel, že aby měl zuby jako perličky, musí si je pečlivě čistit. I když se jedná o důležitou část prevence skvrn na zubech, nemusí to samo o sobě stačit. Záleží na okolnosti, která ke zbarvení zubů vedla. Přirozeně s věkem se totiž vytrácí sklovina a obnažuje žloutnoucí dentin, současně postupem času zub čím dál tím více poznamenávají zkonzumované potraviny.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Bolest kolem pupku má mnoho příčin. Může signalizovat náhlou příhodu břišní

    Před 3 měsíci
    Bolest břicha v oblasti pupku je běžný zdravotní problém, který se může objevit v kterémkoli věku. V některých případech se jedná o varovný signál vážného onemocnění, zatímco u jiných stavů obtíže samy odezní.
     Komentáře
  • Zdravotnictví a medicína

    Kopřivový čaj se v lékařství používá odedávna. Je plný vitamínů, minerálů a antioxidantů

    Před 3 měsíci
    Pití čaje je dlouholetou tradicí. Co se týče toho kopřivového, pojí se navíc se zdraví prospěšnými účinky a již po staletí se pokládá za bylinný lék. Není divu, vezmeme-li v potaz, že obsahuje množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Účinky kopřivového čaje jsou rozmanité, zahrnují například zmírnění projevů zvětšené prostaty a užitek z něj mají i lidé s anémií. Kopřivový čaj se připravuje z mladých listů kopřivy dvoudomé, potažmo jejích sušených listů. Jedná se o rostlinu, která je u nás velmi rozšířená. Setkat se s ní můžete třeba v příkopech nebo na březích vodních toků. Většina lidí ji pokládá za nepříjemný plevel, kolem nějž jen opatrně našlapují, aby se o něj nepožahali. Skrývá se v ní ale mnohem víc, o čemž se záhy budete moct sami přesvědčit.
     Komentáře
Reklama