Producenti rumu na suchu. Cukrová krize na Kubě dopadá i na globální hráče jako LVMH či Pernod Richard
Před 14 dny
Kubánský rum, klíčový exportní artikl karibského ostrova, čelí bezprecedentní krizi kvůli nejhorší sklizni cukrové třtiny za posledních sto letAnalýza Reuters odhaduje, že „ostrov svobod“ letos vyprodukuje jen 165 tisíc tun cukru. V 80. letech to přitom bylo i osm milionů tun Odborníci varují před rozsáhlými výpadky ve výrobě i exportu a před ztrátou důvěry mezinárodních investorů Kubánský rum zažívá tvrdé vystřízlivění. Vystřízlivění, nad kterým by jistě zaplakal i sám Ernest Hemingway, milovník klasických karibských koktejlů, jako jsou mojito a daiquiri, které se bez tohoto alkoholického nápoje zkrátka a dobře neobejdou. Exportní pýcha karibského ostrova čelí podle listu The Guardian nejhorší sklizni cukrové třtiny za posledních sto let, v důsledku níž se musejí obávat o přežití i tak věhlasné mezinárodní značky, jakými jsou Havana Club, Ron Santiago či Black Tears.